Gemeente Boekel


Gratis excursies in Peel en Maas

Op het platteland gebeurt meer dan je ziet. Wilt u weten wat, doe dan mee aan de Dag van de Reconstructie op zaterdag 21 april.

Tijdens deze dag kunt u deelnemen aan diverse gratis excursies. Hieronder staan de excursies in Peel en Maas beschreven. Elke excursie wordt aangeboden om 09.30, 12.30 en 15.00 uur. Meer excursies vindt u op www.ergebeurtmeerdanjeziet.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Beschikt u niet over internet dan kunt u zich ook telefonisch aanmelden via telefoonnummer 073 - 6808745.

Excursie 1: het platteland door een andere bril Gemeenten: Boekel / Veghel / Uden
Opstapplaats: Dorpshuis de Horst in Venhorst, Sint Josephplein 14 U start bij het nieuwe Dorpshuis in Venhorst, een project dat de leefbaarheid van dit kleine dorp versterkt. U gaat daarna langs projecten op het gebied van landbouw, nieuwe natuur en landschap. U maakt een korte wandeling over het Duits lijntje, de oude spoorlijn tussen Boxtel en Duitsland. Vanuit historisch oogpunt is deze spoorlijn interessant, maar het biedt ook mogelijkheden voor recreatie en het verbinden van verschillende natuurgebieden.

Excursie 2: Veranderingen op het platteland
Gemeenten: Landerd / Mill en Sint Hubert / Grave Opstapplaats: Pleisterplaats FFpauze, Paulweg 16 in Mill FFpauze is een voormalig boerenbedrijf dat nu is ingericht als pleisterplaats voor recreanten. U komt op de route meer boerenbedrijven tegen die een nevenactiviteit hebben, zoals een bedrijf in de Maashorst dat is gestart met een groepsaccommodatie. In het gebied waar deze excursie plaatsvindt, is de afgelopen jaren ruim 7 hectare aan varkensstallen gesloopt in het kader van de beëindigingsregeling. Tijdens de rondrit komt ook aan de orde wat dat betekent voor bijvoorbeeld het landschap of de leefbaarheid.

Excursie 3: Vernieuwende projecten op het platteland Gemeenten: Cuijk / Boxmeer / Sint Anthonis
Opstapplaats: Grand café Het Raadhuis, Dorpsstraat 10 in Wanroij In het voormalige Raadhuis van Wanroij, dat als Grand Café en zalencentrum een nieuwe functie heeft gekregen, krijgt u een presentatie van het veel omvattende project dat reconstructie heet. Veel projecten op het gebied van landbouw, natuur, recreatie, water en leefbaarheid van kleine plattelandsdorpen zijn al opgepakt. Na de presentatie gaat u met een milieuvriendelijke zonnetrein naar het project Cleanergy. Cleanergy is een vernieuwend project waarbij 30 boeren een moderne coöperatie vormen. Ze hebben een installatie gebouwd waarbij mest verwerkt wordt tot elektriciteit, genoeg voor zon 2500 gezinnen.