Gemeente Hulst


Persbericht - 13.04.2007

Brandweerwedstrijden

Op zaterdag 21 april 2007 is in het kader van de jaarlijkse brandweerwedstrijden, Vogelwaarde aan de beurt om deze wedstrijden binnen de gemeente Hulst te organiseren. In totaal nemen op een tweetal wedstrijdbanen 21 ploegen van gemeentelijke en bedrijfsbrandweerkorpsen deel uit geheel Zeeland. De besten van elke baan worden afgevaardigd naar de gewestelijke wedstrijden.

De jaarlijkse brandweerwedstrijden vormen enerzijds een mooie gelegenheid om de vaardigheden te oefenen en deze te meten aan die van andere korpsen.
Anderzijds is het een ontmoetingsdag voor de brandweerlieden.

Het scenario van de wedstrijden wordt steevast stil gehouden. De opdracht kan zeer uiteenlopend zijn. In deze klasse krijgt men veelal een brandmelding. Bij deze melding kan zich een scala van bijkomende problemen voordoen. Dit kan zijn; slachtoffers, al dan niet bekend, gevaarlijke stoffen, moeilijk bereikbare plaatsen en eventueel kelders. Ook samenwerking met politie, ambulance en andere diensten zijn onderdeel van het scenario.

Diverse juryleden staan garant voor de beoordeling van de teams. Zij baseren zich onder andere op het rijgedrag van de chauffeur, het bedienen van de pomp, de omgang met het materiaal en materieel, de veiligheid en tactiek tijdens de inzet, de behandeling van de slachtoffers en verkenning van het incident. Ook de tijd die nodig is om de slachtoffers te redden en de totaaltijd van de inzet zijn onderdelen waar punten mee te verdienen zijn.

Elk deelnemend team bestaat uit een bevelvoerder, 4 manschappen en een chauffeur / pompbediener. Net als bij een echt alarm, rukken zij tijdens de wedstrijden uit met een volledig bepakt blusvoertuig.

Zoals gezegd wordt op voorhand de exacte locatie van de wedstrijden niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat op zaterdag 21 april 2007 vanaf 8.00 uur Vogelwaarde bol zal staan van de brandweeractiviteiten.

Aan het einde van de dag staat de bekendmaking van de winnaars op het programma. De prijzen worden door burgemeester Mulder uitgereikt om ongeveer 19.00 uur in hotel van Leuven te Kloosterzande.

Voor nadere informatie: Jan Rijk, brandweercommandant Hulst, bereikbaar op tel: 0114-389151.

---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: cde@gemeentehulst.nl