Gemeente Breda

Wethouder Schoenmakers ontvangt winnaars WIHCC-prijsvraag

Op zaterdag 21 april om 10.00 uur ontvangt wethouder C. Schoenmakers de winnaars van de Water In Historic City Centres-prijsvraag op het Stadhuis aan de Grote Markt in Breda.

De 5 winnaars (met een gast) uit vijf Europese steden (Den Bosch, Mechelen, Gent, Chester en Limerick) zijn dat weekend te gast in Breda. Op hetzelfde moment zijn 5 winnaars uit Breda te gast in de andere vijf steden.

In het najaar van 2006 organiseerden de zes WIHCC-steden samen een prijsvraag over het project. De deelnemers moesten vragen beantwoorden over het waterproject in hun eigen stad en over WIHCC in het algemeen. De winnaars kregen een geheel verzorgd weekend in een van de zes steden aangeboden.

In Breda waren er 135 inzendingen en in de zes WIHCC-steden in totaal 971.

De winnaars die Breda bezoeken krijgen behalve de ontvangst op het Stadhuis een uitgebreide rondleiding door Breda aangeboden. Verder is er in het programma veel ruimte opengelaten, zodat de winnaars zelf op verkenning kunnen gaan in de stad. Uiteraard krijgen ze daarbij wel suggesties mee.

Europese samenwerking

WIHCC is een Europees samenwerkingsproject tussen de steden Breda (NL), 's-Hertogenbosch (NL), Gent (B), Mechelen (B) Chester (UK) en Limerick (IE). Dit project is ontstaan in het kader van het Europese Interreg IIIB programma voor Noordwest Europa. In november 2003 vond de startconferentie plaats en in het weekend van 30 november 2007 staat de slotmanifestatie in Breda gepland.

Belangrijke rol

De titel van het project weerspiegelt de groeiende centrale rol die het water speelt in de economische en ruimtelijke intensivering van de oude stadscentra die een historische relatie hebben met het water. Daarnaast is er in veel steden een groeiend probleem, maar ook een uitdaging, op het gebied van goed waterbeheer en -management. Alle steden zijn momenteel druk bezig water (weer) een belangrijke rol te geven in hun binnenstad. Alle doen dat vanuit verschillende actuele thema's zoals water management, mobiliteit, ecologie, toerisme, stedelijke economie en cultureel erfgoed.

Website: www.wihcc.eu

Breda, 18 april 2007