Gemeente Heerhugowaard


Gratis compost

Op zaterdag 21 april kunnen inwoners van de gemeente (naam invullen) tussen 9.00 en 12.00 uur gratis compost op halen op het Zuiderlicht in Stad van de Zon.

Zij kunnen zelf compost in een aanhanger of zelf meegebrachte zak scheppen. De gemeente organiseert deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. Hiermee worden de mensen beloond voor hun scheidingsgedrag. Op het Zuiderlicht zullen ook twee medewerkers van het Stadsbedrijf aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en tips te geven. Mensen die hiervan gebruik maken moeten zich wel kunnen legitimeren als inwoners van Heerhugowaard. Compost kan nuttig worden toegepast als bodemverbeteraar voor particulier en bedrijfsmatig gebruik. De bij HVC behorende composteringsinstallaties hebben baat bij de aanlevering van zuiver, niet verontreinigd groente-, fruit- en tuinafval (gft) zodat het goed en efficiënt tot compost kan worden verwerkt. Het product compost kan alleen van goede kwaliteit zijn als mensen hun gft goed scheiden van hun restafval.

Er wordt momenteel veel discussie gevoerd of de inzameling van gft wel effectief is. Veel indianenverhalen doen de ronde als het om gft gaat. Zo denken veel mensen nog altijd dat gft-, groen en restafval uiteindelijk op dezelfde hoop belanden. Dat is nadrukkelijk niet het geval want composteren is een goedkope manier van afvalverwerking en het gebruik van compost gaat verschraling van de bodem tegen. Compost houdt mineralen langer vast en verbetert de vochthuishouding van de bodem, waardoor ook minder meststoffen noodzakelijk zijn.

Brandstof
Op dit moment onderzoekt HVC actief de mogelijkheden om gft op te werken tot een brandstof. Gft als brandstof voor de toekomst. Nieuwe kansen, die de waarde van gft-afval extra benadrukken voor nu én in de toekomst. Daarom blijft het scheidingsgedrag van elke inwoner belangrijk.

18-04-2007

terug naar Actueel