Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen Het Onderwijsblad nr 8 van 21 april 2007

Utrecht, 19 april 2007

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 8 van 21 april, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Coververhaal

Ruim helft leraren basisonderwijs voor samenvoegen peuters en kleuters

Onderzoek van het ITS in opdracht van de AOb onder bijna 2000 leraren basisonderwijs laat zien dat 52 procent de keuze van het kabinet om kinderopvang en basisonderwijs beter aan elkaar te koppelen ondersteunt. Met het regeerakkoord is opvang onderdeel geworden van het ministerie van Onderwijs. Op die manier is een doorlopende ontwikkelingslijn mogelijk, denkt de meerderheid van de ondervraagden. 31 procent vindt het een slecht idee en pleit voor het gescheiden houden van opvang en onderwijs. De voorstanders waarschuwen wel voor verschoolsing van de opvang en vrezen dat de leerdruk voor de allerjongsten groter kan worden. Als voordeel zien ze wel weer dat de overstap van opvang naar school makkelijker wordt. Overigens werken veel scholen al samen, op 31 procent van de scholen zitten opvang en onderwijs al in één gebouw. Naast de uitslag van het onderzoek, brengt het Onderwijsblad een uitvoerige reportage waarin peuterleidsters en kleuterjuffen hun visie geven op het samenvoegen van de twee voorheen gescheiden beleidsterreinen. Het volledige onderzoek staat op http://www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6412

Nieuws

Dijkstal wil grens topinkomens publieke sector

Op de Dag van het toezicht zei oud-minister Hans Dijkstal dat het niet onlogisch is om er rekening mee te hou'd dat het premiersalaris de bovengrens wordt voor inkomens inde publieke sector. Dijkstal is voorzitter van een commissie die zich buigt over de beloning in de semi-publieke sector. Over een paar maanden komt het eindrapport.

Reportage
Onduidelijkheid over bevoegdheid gymnastiek

Afestudeerden van de pabo beklagen zich over het feit dat ze een dure nascholingscursus van 3500 euro om gymlessen te mogen geven op de basisschool. De AOb vindt dat studenten zonder extra kosten deze bevoegdheid meoten kunnen halen. "Het ontbreken daarvan werkt nu belemmerend bij het vinden van een baan", aldus Liesbeth Verheggen van de AOb.

Beoordeling leraren lijken op therapiesessies en tribunalen

De beoordeling van de competenties van leraren werkt volgens hoogleraar Fred Korthagen demotiverend omdat er vooral wordt gekeken naar wat mensen níet kunnen. Bij de Algemene Onderwijsbond komen veel klachten binnen van leraren waarbij competentiegesprekken niet worden gebruikt als middel om het functioneren te verbeteren, maar meer lijken op een beoordelingsgesprek.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 5 mei



Algemene Onderwijsbond