Gemeente Venlo


Samenwerking gemeenten Beesel en Venlo in brandweerzorg

Op zaterdag 21 april aanstaande zullen de burgemeesters van Beesel en Venlo, de heren Oord en Bruls, namens hun respectievelijke gemeentebesturen, het "Samenwerkingsdocument gemeente Venlo en Beesel, brandweerzorg" ondertekenen. Dit vindt plaats op de brandweerkazerne in Reuver. Daarnaast presenteert de brandweer Beesel haar nieuwe operationele uitruk-uniform.

Er is al enige jaren sprake van een vergaande samenwerking tussen Beesel en Venlo op het gebied van brandweerzorg. Repressief gezien hebben de korpsen vorige week nog samen een bosbrand in het grensgebied met Duitsland bestreden.

De gemeentebesturen van Beesel en Venlo hebben medio 2005, naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen van het project "Repressieve Dekking", besloten in de toekomst nog verder samen te werken op het gebied van de brandweerzorg. Doel is om daarmee beter aan te sluiten bij landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van brandweerzorg.

In concreto is toen besloten dat de post Reuver per 1 november 2005 volledig wordt aangestuurd door brandweer Venlo. Sinds 1 november 2005 heeft brandweer Beesel (post Reuver) een nieuwe postcommandant, die in dienst is van brandweer Venlo, en is de brandweerzorg voor de gemeente Beesel conform de nieuwe samenwerkingsintentie ingericht.

Vanaf midden vorig jaar beslaat deze samenwerking de gehele veiligheidsketen en maakt Beesel ook gebruik van de managementondersteuning vanuit het korps Venlo. Dit heeft geresulteerd in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst waarin alle zaken zijn vastgelegd.

Burgemeester Oord: "De brandweer is een belangrijke verantwoordelijkeid van de gemeente. In Venlo is het professioneel geregeld en daar sluiten wij ons graag bij aan."

Omdat een groot aantal interne processen van beide betrokken brandweren en gemeenten nader diende te worden afgestemd, is begin 2006 een werkgroep brandweer Beesel opgericht, die samen met de dienstleiding van brandweer Venlo deze interne processen heeft geïnventariseerd. Ook heeft de werkgroep voorstellen voor afstemming geformuleerd.

Deze voorstellen zijn vastgelegd in het "Samenwerkingsdocument gemeente Venlo en Beesel, brandweerzorg". Dit document is onlangs door beide gemeentebesturen vastgesteld.

Burgemeester Bruls vult aan: "De samenwerking is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beesel en Venlo. De uiteindelijke eindverantwoordelijkheid voor de brandweerzorg in de gemeente Beesel is en blijft uiteraard bij het gemeentebestuur van de gemeente Beesel."