Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Salah Edin vertolkt onbehagen van moslimjongeren

NMO plaatst focus op controversieel rapnummer

De videoclip Het Land Van van Salah Edin zorgde afgelopen week voor politieke discussie. De clip had nooit gesubsidieerd mogen worden. Teminste, dat vindt SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies. Laatstgenoemde vindt dat de overheid niet moet meebetalen aan videoclips waarin begrip wordt gekweekt voor radicalisering. InFocus laat rapper Salah Edin aan het woord. Volgens hem leeft bij veel moslimjongeren in Nederland een gevoel van onvrede en onderdrukking. Door erover te rappen maakt hij deze maatschappelijke onrust zichtbaar en voelbaar.

Onderzoek laat zien dat veel moslims het woord kanker niet in de mond durven te nemen. Hierop rust een taboe. De NMO-serie Is dit de Wil van Allah bevestigt dit. Deze serie gaat over de communicatie tussen terminale patiënten en hun artsen in Marokko en Turkije. InFocus legt in een reportage het vergrootglas op de Nederlandse situatie. De reportage probeert handreikingen te benoemen over hoe je als arts om zou kunnen gaan met deze taboes, rekening houdend met het islamitische uitgangspunt dat het leven kostbaar is, en dat altijd de weg naar genezing gezocht moet worden. Aan het woord komen kinderarts Nordin Dahan en klinisch psycholoog Haydar Onat.

Kalligrafie is bij uitstek dé islamitische kunstvorm. Deze artistieke kunst gebruikt immers de teksten uit de koran als uitgangspunt. Veel Westerse kunstliefhebbers hebben een fascinatie voor de Arabische kalligrafie, maar tegelijkertijd is het voor hen moeilijk door te dringen tot de betekenis en het belang van dit soort kunst. Het werk van Rachid Koraïchi bewijst dat eens temeer. Koraichi werd geboren in Algerije en woont in Parijs. Zijn kalligrafische beeldtaal roept nieuwsgierigheid en bewondering op. InFocus brengt daarom een portret van deze gevierde kunstenaar.

De NMO sluit haar uitzending af met een recitatie uit de koran.

Bij de NMO ook dit weekend weer een nieuwe aflevering van de serie Eten bij de Buren Uitzending: zaterdag 21 april 2007 van 15.30 tot 15.55 uur op Nederland 2

InFocus: achtergronden bij de actualiteit rond moslims en de islam

Uitzending: zondag 22 april 2007 om 12.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 28 april 2007 om 10.30 uur op Nederland 2