Persbericht 20-04-2007

Problemen bij veetransporten op lange afstand

Elk jaar worden duizenden runderen dwars door Europa vervoerd. Vooral naar landen in Oost-Europa, die in toenemende mate Nederlands fokvee importeren. Vaak zijn de dieren meer dan 90 uur onderweg. Gesubsidieerd met Europees geld: 170 euro per koe. Maar dierenwelzijn raakt daarbij in de knel, aldus dierenrechtenorganisaties. Zaterdag in EénVandaag: kunnen lange afstandstransporten met vee verbeterd worden?

Animals Angels, een organisatie die een eind wil maken aan de lange veetransporten, volgde in opdracht van Stichting Dierenrecht vier vrachtwagens met Nederlandse koeien naar Kazan, Rusland. De ruim zeventig koeien waren drachtig. Op dit moment moeten dieren bij lange afstandstransporten na 29 uur uitgeladen worden.

De vereniging voor exporteurs van fokvee, Exportnet, als PvdA-woordvoerder landbouw Harm-Evert Waalkens pleiten voor het afschaffen van het uitlaadvoorschrift in de Europese Transportverordening. 'Uitladen kent enorme risico's wat betreft het verspreiden van ziektes', aldus Waalkens in EénVandaag. Het PvdA-kamerlid is in het verleden meegeweest op een veetransport. 'Ik heb zelf gezien dat het dus niet goed gaat. De beesten hebben stress. Ze worden in vieze ruimtes uitgeladen. Ze moeten dus in rijdende stallen worden vervoerd. Transporteurs moeten zorgen voor stro en genoeg water, ook bij vorst.' Volgens Waalkens moet er beter gelet worden op het dierenwelzijn tijdens veetransporten. ' Zeker bij die lange veetransporten is dat een steen des aanstoots', aldus Waalkens

Stichting Dierenrecht pleit voor afschaffing van de Europese subsidies bij transporteurs die zich niet aan de wet houden. 'Als de transportverordening overtreden wordt, dan zou de subsidie niet verstrekt mogen worden. Maar omdat de sector zichzelf controleert, zal er geen overtreding geconstateert worden', aldus Hans Baaij.


---
Uitzending EénVandaag. zaterdag 21 april, 18.15 uur, Nederland 1. Bij overname citaten graag bronvermelding gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Veen, tel 06-2001 32 58