KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

21-4-2007

Natura 2000 gebieden

In kranten hebt u wellicht de laatste tijd veel gelezen over de Natura 2000 gebieden Gebieden die in het kader van Europese wetgeving (natuurbeschermingsbeleid) aangewezen moeten worden. Na de aanwijzing moet er binnen drie jaar een beheerplan liggen. Tot half februari konden er zienswijzen ingediend worden tegen de aanwijzing van de eerste tranche gebieden. Sindsdien is er veel gebeurd:

Er zijn in totaal zon 5.500 zienswijzen ingediend. Door de
werkgroepen, regioteams en verenigingen van het Watersportverbond zijn er voor vrijwel alle belangrijke watersportgebieden zienswijzen ingediend. De kern van onze bezwaren was voornamelijk het gevolgde proces. We ondersteunen het natuurbeschermingsbeleid, we willen immers in een mooie natuur recreëren. Maar we kunnen niet instemmen met de aanwijzing van een gebied zolang de gevolgen daarvan niet duidelijk zijn. Alle zienswijzen gaan nu eerst naar de provincies, die vier maanden de tijd krijgen om deze door te worstelen en een advies aan de minister te geven. De definitieve aanwijzing door de minister zal dan na zomer plaatsvinden.

Het eerstvolgende gebied dat aangewezen gaat worden is de Waddenzee. Dit zal waarschijnlijk nog voor de zomer zijn. De volgende tranche zal dan na de zomer komen.

Ook al zijn er nog geen gebieden definitief aangewezen, toch zijn er al beheerders begonnen met het opstellen van beheerplannen. Het blijkt dat het bestaand gebruik niet als vanzelfsprekend wordt overgenomen in de beheerplannen, maar dat kritisch getoetst wordt of het bestaand gebruik in de toekomst nog mogelijk is, vergunningplichtig of
misschien zelfs helemaal verboden wordt. De regionale werkgroepen en regioteams van het Watersportverbond zijn hard bezig een plek aan tafel te veroveren als belanghebbende bij het opstellen van de beheerplannen. Zij proberen het bestaand gebruik te waarborgen, wat niet altijd overal even gemakkelijk zal zijn. Het kantoor ondersteunt de werkgroepen zoveel mogelijk met informatie uit onder andere landelijke bijeenkomsten bij bijvoorbeeld het ministerie van LNV.

Intussen tracht het Nederlands Platform voor Waterrecreatie (waar ook het Watersport toe behoort) tot afspraken te komen over wat nu eigenlijk onder verstoring van vogels (en andere dieren) valt en wat niet. Het Platform heeft een notitie laten opstellen, die gebruikt zal worden voor overleg met overheden en natuurorganisaties. Bedoeling is op korte termijn tot afspraken te komen die gebruikt kunnen worden bij het opstellen van beheerplannen.

Dit is een voorbeeld van één van de vele dingen waar het
Watersportverbond achter de schermen aan werkt om u, nu en in de toekomst, te kunnen laten genieten op het water.
Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u terecht bij Hedwich Kuipers (zie onderstaand e-mailadres) Informatie is ook te vinden op onderstaande site.

Internetadres: www.minlnv.nl/natura2000
E-mailadres:hedwich.kuipers@watersportverbond.nl