Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 19 april 2007
PERSBERICHT: Veronica gaat redden!

Op zaterdag 21 april a.s. wordt de nieuwe reddingboot Veronica van KNRM reddingstation Harlingen gedoopt. De reddingboot kon worden gebouwd dankzij een samenwerkingsverband tussen de KNRM, Veronica Magazine en de Sponsorloterij. Dit resulteerde in de TV serie Redders en uiteindelijk een gloednieuwe reddingboot. De doop van de reddingboot Veronica zal worden verricht door Sheila van den Bos. Sheila is één van de hoofdrolspelers uit de TV serie, die begin 2006 werd uitgezonden. Sheila werd in de serie opgeleid tot professioneel redder. De (in het dagelijks leven) verpleegkundige en is inmiddels een volwaardig, vrijwillig bemanningslid op de reddingboot in Noordwijk aan Zee.

In oktober 2005 sloegen de KNRM, Veronica Magazine en de Sponsorloterij de handen ineen om een achtdelige televisieserie over het werk van de vrijwilligers van de Redding Maatschappij tot stand te laten komen. Via de Sponsorloterij konden loten gekocht worden ten bate van een nieuwe reddingboot. De samenwerking resulteerde in de nieuwste aanwinst van de KNRM: de reddingboot Veronica.

30 jaar Veronica Magazine
Het initiatief voor deze actie werd genomen door Veronica Uitgeverij, ter gelegenheid van haar 30 jarig bestaan. De herinnering aan het radiozendschip Veronica, dat voor de kust van Scheveningen jarenlang goedbeluisterde radioprogrammas verzorgde, werd met dit initiatief levend gehouden.
De nieuwe reddingboot is tevens een symbolische dankbetuiging voor de redding van de opvarenden van het radiozendschip door de KNRM in 1973, toen Veronica strandde in zware storm op het strand van Scheveningen.

Sterren uit de serie Redders
Tijdens de doop zullen bekende gezichten uit de TV serie Redders aanwezig zijn. In de serie werden zeven vrijwilligers gedurende de afleveringen opgeleid tot redder. Twee van hen zijn daadwerkelijk vrijwilliger bij een reddingstation geworden en nog steeds zeer enthousiast voor het werk dat ze verrichten.

Nieuw boothuis in gebruik
Om de nieuwe reddingboot een goed onderkomen te bieden moest het huidige boothuis uitgebouwd worden. Dankzij de nalatenschap van de heer en mevrouw Van der Weide-Lubberts en vele kleine en grote giften van particulieren en bedrijven uit Harlingen en omstreken, kon de uitbreiding gerealiseerd worden. Het echtpaar had in hun testament de wens geuit dat hun nalatenschap aan een noordelijk gelegen reddingstation van de KNRM moest worden besteed. De vrijwillige bemanning van het reddingstation heeft de handen uit de mouwen gestoken om het boothuis af te timmeren en in te richten, waardoor veel extra kosten werden bespaard.