Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|9 maart 2007  |
|Nummer        |
|63            |

21 april 'Dag van de reconstructie', gratis excursies in heel Brabant
Er gebeurt meer dan je ziet!

Het platteland verandert, de natuur krijgt een opknapbeurt, veehouderijen worden verplaatst. Er gebeurt een heleboel, maar weinig mensen weten het. De provincie wil de Brabanders daarom laten zien wat deze stille revolutie op het platteland teweegbrengt. Tijdens de 'Dag van de reconstructie' op 21 april zijn er in de hele provincie gratis excursies.

Op 26 verschillende plekken in Brabant kunnen belangstellenden die dag in de bus stappen voor een rondrit van ca. twee uur in hun regio. Medewerkers van de provincie of andere organisaties geven informatie over de projecten die worden uitgevoerd. Over beken bijvoorbeeld, die weer een natuurlijke loop krijgen. Over boerenbedrijven die uitbreiden met een camping of een zorgboerderij worden.

Het complete aanbod staat op de website www.ergebeurtmeerdanjeziet.nl die vanaf 12 maart kan worden geraadpleegd. Aanmelden voor de excursies gebeurt op deze site. Hier is ook informatie over de excursies en de opstapplaatsen te vinden. In elke regio is er keuze uit verschillende excursies. Bij een aantal excursies wordt er onderweg een keer uitgestapt bij een project of bedrijf voor een korte rondleiding. Soms wordt er ook een stukje gewandeld.


Achtergrond

Aanleiding voor de reconstructie was de varkenspest van tien jaar geleden. Toen een groot deel van Brabant en delen van Limburg, Overijssel, Gelderland en Utrecht moest bekomen van de gevolgen van deze dierziekte, werd een groot plan gelanceerd om in de toekomst een herhaling van de varkenspest te verkleinen. Dat plan kreeg de naam reconstructie.
Deze reconstructie was in eerste instantie bedoeld om de intensieve veehouderij nieuwe kansen te geven in een andere omgeving. Uiteindelijk werd het een plan om het hele buitengebied opnieuw in te richten. De reconstructie gaat over een gezonde landbouw, ruimte voor natuur, een mooi landschap, over ruimte voor water en natuurlijke beken, over mogelijkheden voor recreatie en over leefbaarheid in kleine dorpen.
De reconstructie is een megaoperatie door en voor de mensen uit de streek. Boeren, natuurorganisaties, recreatieondernemers, gemeenten en waterschappen zijn er actief mee aan de slag. De provincie treedt hierbij op als regisseur.