Ingezonden persbericht



---





Leusden, 20 april 2007

Persuitnodiging

Van 21 t/m 27 april brengen Zuid-Afrikaanse onderneemsters een bezoek aan Nederland voor een handelsmissie.

U bent van harte uitgenodigd om onderdelen van de missie bij te wonen.

Vijfentwintig Zuid-Afrikaanse onderneemsters zijn vanaf morgen te gast om kennis te maken met Nederland en in contact te komen met Nederlandse ondernemers. Het programma bestaat uit seminars, workshops, netwerkbijeenkomsten en individuele afspraken. Uiteindelijk doel van de missie is om het internationale netwerk te vergroten, te proeven van de culturele verschillen, inspiratie opdoen, partnerschappen en handelscontacten aan te gaan.

Minister Koenders
Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is op 24 april te gast bij het seminarprogramma en spreekt over ondernemersschap en ontwikkeling. De minister onderstreept het belang van en ondersteunt initiatieven die een samenwerking tussen bedrijven hier en elders in de wereld bewerkstelligen. Het Nederlandse bedrijfleven kan door mondiale samenwerkingsvormen een impuls geven aan de economische groei van ontwikkelingslanden. Geen multinationals of grote ondernemers die elkaar ontmoeten dit keer. Maar juist een internationaal treffen van MBK ondernemers en kleine zelfstandigen is wat deze handelsmissie zo bijzonder maakt.

Elizabeth Thabethe (ministerie Handel & Industrie ) De delegatie van Zuid-Afrikaanse onderneemsters wordt geleid door Ms Elizabeth Thabethe, deputy minister of the Department of Trade and Industry (DTI). De onderneemsters zijn lid van SAWEN, een netwerk van meer dan 3000 vrouwelijke ondernemers. De minister wordt vergezeld door haar personal assistant en Mmabathu Matiwane, hoofd van de gender unit van de DTI. Zij geven lezingen en staan mensen te woord over internationaal ondernemerschap en de handel met Zuid-Afrika. Ze bieden waar nodig steun en informatie bij het aangaan van zakelijke relaties. Daarnaast spreekt Ms Thabethe 25 april tijdens het globaliseringcongres op de Hogeschool Rotterdam, zij neemt 25 april op verzoek van minister Koenders samen met een aantal Zuid-Afrikaanse onderneemsters deel aan het project Malaria No More. Woensdag 25 april is het namelijk internationale Malaria Awareness Day.

Programma

. Maandag 23 april. Officiële ontvangst van de Zuid Afrikaanse onderneemsters door loco-burgemeester Jantine Kriens om 17.00 uur op het Rotterdamse stadhuis.
. Dinsdag 24 april. Seminardag met speeddating. Minister Koenders kan 10 minuten na afloop van zijn voordracht journalisten te woord staan. Ook andere sprekers zijn in de gelegenheid om interviews te geven. Locatie: Kamer van Koophandel in Rotterdam.
. Woensdag 25 april.
o Ochtend, deelname mevrouw Thabethe en aantal Zuid-Afrikaanse vrouwen en vertegenwoordigers van andere Afrikaanse landen aan Malaria No More; www.malarianomore.nl; o Middag Ms. Thabethe geeft lezing tijdens Globaliseringscongres, www.globaliseringscongres.nl ; o Avond, delegatie bezoekt netwerkavond met Stichting Gaia, het Noord Brabants netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Malaria No More is een van de gespreksonderwerpen. o Donderdag 26 april. Sectorale workshops en veel ruimte voor het uitwisselen van praktische kennis en achtergrondinformatie. Met diverse sprekers/ ervaringsdeskundigen uit de landbouw, toerisme en recreatie, dienstensector en over ondernemerskansen nav de wereldkampioenschappen voetbal 2010.

Voor het volledige programma en sprekers kijkt u op www.yente.org

Voorbeschouwing? Interesse in een interview? Van plan te komen? U bent van harte welkom om de activiteiten bij te wonen. Gelieve u hiervoor aan te melden bij Ina Oostrom. Indien u belangstelling heeft voor een (kort) interview met minister Koenders dient u zich hiervoor vóór maandagmiddag 23 april op te geven. Ook voor aanvullende informatie, achtergronden van de Zuid Afrikaanse deelneemsters en voor afspraken met de andere sprekers kunt u contact opnemen met Ina Oostrom, secretaris/projectmanager Yente, telefoon 033-4341063 of inaoostrom@yente.org

Deze inkomende handelsmissie wordt georganiseerd door Yente in opdracht van de EVD, Agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met SANEC, South African Netherlands Chamber of Commerce, Federatie Zakenvrouwen, DTI (Department of Trade & Industrie South Africa) en Sawen (netwerk van ruim 3000 vrouwelijke ondernemers in Zuid Afrika).


---- --