Ingezonden persbericht


Amsterdam 20 april, 2007
PERSBERICHT

Wat is er verkeerd aan de Nederlandse bimbocultuur?

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn Neske Beks (theatermaker), Oya Capelle (actrice) en Samira Bouchibti (PvdA Tweede Kamerlid) te gast. Zaterdag 21 april discussiëren zij over het nieuwe boek Female Chauvinist Pig van de New Yorkse schrijver Ariel Levy. Ze beschrijft hierin de nieuwe vrouw met 'macht' die de 'Playboy-bunny' als talisman draagt, aan vluchtige seks doet alsof het sport is en de 'bimbocultuur' omarmt wanneer ze maar kan. Is er sprake van de opkomst van de bimbocultuur?

Neske Beks: 'Ik sta ook niet met zo'n rokje te bubbelen, maar er zijn jaren geweest dat ik dat wel heb gedaan. Het was een soort statement van ik voel me goed in m'n lichaam. Het is ook een soort van herkenning van dat je misschien wel voor het eerst in je leven van seks geniet, en denkt, ja ik geniet van seks en iedereen mag het weten...'. Samira Bouchibti 'De manier waarop jonge meiden hun lichaam bijna letterlijk exploiteren, ja dan denk ik, er is wel een bepaalde grens. Er is meer dan alleen maar het lichaam van een vrouw...'.

Verder praten ze over een rapport van de Erasmus Universiteit 'kiezen voor de stad' waaruit blijkt dat, net als de autochtonen, de allochtone middenklasse ook steeds vaker de stad verruilt voor de rustige, groene Vinex-wijken. Ook discussiëren ze over huiselijk geweld. Onlangs is de pilot huisverbod voor plegers van start gegaan. Daders van huiselijk geweld mogen tien dagen lang niet meer naar huis. Bij een blijvende dreiging kan dit worden uitgebreid tot dertig dagen. Dit moet voorkomen dat huiselijk geweld escaleert. Oya Capelle: 'Daders hebben net zo goed hulp nodig als de slachtoffers...’. Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.00 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht