Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 april 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister het addendum 2 bij de beheersovereenkomst 2007-2011 met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) te ondertekenen. Het gaat om een correctie van de tabel waarin de dotatie aan het VIB is opgenomen.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst voor het steunpunt beleidsrelevant onderzoek 2007-2011 thema 'Mobiliteit en Openbare Werken' en aan het addendum bij de beheersovereenkomst voor het steunpunt beleidsrelevant onderzoek 2007-2011 thema 'O&O-Indicatoren'. Het addendum bevat onder meer een aanpassing van het meerjarenplan en de financiering van het Indicatorenboek.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over het beroepsprofiel van de leraar, het daaraangekoppelde voorontwerp van bekrachtigingsdecreet en aan het het besluit over de basiscompetenties van de leraren. Over deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de VlOR en de SERV. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties. Daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen in Antwerpen wordt officieel een geregistreerde instelling voor hoger onderwijs.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

In CAO II Hoger Onderwijs is overeengekomen dat de salarisschalen in graad E voor het administratief en technisch personeel van de hogescholen vanaf 1 januari 2007 worden opgeheven. De Vlaamse Regering past daarom, na advies van de Raad van State, in het besluit van 21 februari 2003 voor het personeel van de Hogere Zeevaartschool definitief alle bepalingen aan die verwijzen naar de graad en het niveau E.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de regels voor het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs en het vastleggen van de vorm ervan. De vrije examenschool uit de provincie Vlaams-Brabant en de officiële school uit de provincie West-Vlaanderen vragen om niet langer examenschool te moeten zijn. Daarom worden zij vervangen door twee scholen die geselecteerd zijn door de Inspectie basisonderwijs.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Raymonda Verdyck en Wim Leybaert worden respectievelijk met ingang van 1 september 2006 en met ingang van 1 februari 2007 aangeduid tot tijdelijk titularis van de managementfunctie van N-niveau bij het intern verzelfstandigd agentschap Onderwijsdienstencentrum Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs. Ze zullen hierbij de voordelen genieten die gelden voor dergelijke managementfunctie. Raymonda Verdyck is met ingang van 1 februari 2007 aangesteld tot administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit tot afbakening van het toepassingsgebied van de integrale jeugdhulp en van de regio's integrale jeugdhulp en tot regeling van de beleidsafstemming integrale jeugdhulp. De wijziging beoogt onder meer het invoeren van een dubbel lidmaatschap in de adviesraad Integrale Jeugdhulp waarbij de Vlaamse Jeugdraad en de Vlaamse Scholierenkoepel een 'beroepskracht' zouden afvaardigen die zich dan kan laten vergezellen door één minderjarige. Op deze manier zijn zowel de continuïteit als de feitelijke aanwezigheid van minderjarigen gegarandeerd.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt de erkenningsvoorwaarden en subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Het gaat om een verhoging van de subsidies voor de werking en de infrasctructuur in 2007 met twee miljoen euro.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 366.000 euro subsidie toe voor het verderzetten van vier projecten Ondersteuningsteam Allochtonen Bijzondere Jeugdbijstand in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en Oost- en West-Vlaanderen.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Om liquiditeitsproblemen te voorkomen bij sommige Centra voor Algemeen Welzijnswerk wijzigt de Vlaamse Regering een uitvoeringsbesluit over de voorschottenregeling bij het decreet Algemeen Welzijnswerk.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 174.000 euro subsidie toe aan het centrum voor Schuldbemiddeling van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voor de vorming, de opleiding, de bijscholing en de intervisie van de schuldbemiddelaars. Daarnaast wordt de subsidie verleend voor het ontwikkelen van de methodieken en werkvormen in het kader van schuldbemiddeling en voor de uitbouw van een juridische helpdesk.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent een facultatieve toelage van bijna 208.000 euro toe aan vzw De Tuimel in Berchem voor het project 'De Tuimel: Centrum voor begeleiding van gezinnen met jonge kinderen'.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent een facultatieve toelage van 132.000 euro toe aan vzw Amber uit Wilsele voor de verlenging van het project 'intensieve gezinsondersteuning'.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Universiteit van Gent krijgt, onder voorbehoud van technisch nazicht, 178.000 euro subsidie voor het project 'Registratie en follow-up van suïcidepogingen in Vlaanderen' van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Aan de werkgevers van het geregulariseerde DAC-personeel in de categorie 'Diverse projecten in de Gezondheidszorg' worden voor het jaar 2007 twee miljoen euro subsidies toegekend die de loonkosten van deze ex-DAC'ers moet dekken. Het gaat concreet om ex-DAC'ers bij het Belgische Rode Kruis en het Wit Gele Kruis van Vlaanderen.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hechtte de Vlaamse Regering eind vorige maand haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van de Strategische Adviesraad (SAR) voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (WGG) en van een adviescomissie voor voorzieningen van welzijn, volksgezondheid en gezin. Na advies van de SERV werd er beslist de SAR WGG onder te brengen in de SERV. Over dit voorontwerp van oprichtingsdecreet werd toen spoedadvies ingewonnen bij de Raad van State. Die verwerpt het spoedeisende karakter van de adviesaanvraag. Daarom wordt nu opnieuw advies ingewonnen binnen een termijn van dertig dagen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte en minister Bert Anciaux

In het kader van de aansprakelijkheid van de vrijwilligers en de verzekering van het vrijwilligerswerk beslist de Vlaamse Regering een aantal aandachtspunten te agenderen op het Overlegcomité federale regering - gemeenschaps- en gewestregeringen.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de natuur- en landbouwgebieden 'Vinne-Galgenveld' in de regio Haspengouw-Voeren niet goed. De bevoegde minister wordt gelast het plangebied uit te breiden met 2 gebieden en de procedure te hernemen door een aangepast voorontwerp voor te leggen.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, beslist de Vlaamse Regering tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de bos- en landbouwgebieden 'Schelfheide' in de regio Haspengouw-Voeren.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Intergetijdengebied Noordelijk gedeelte Prosperpolder'.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Met het oog op het eerstvolgende Overlegcomité bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt in verband met het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de afrekeningsmodaliteiten voor de Vlaamse forfaitaire vermindering in de personenbelasting.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor het voorontwerp van decreet met de bepalingen die de aanpassing begeleiden van de begroting 2007. De Vlaamse minister van Financiën en Begroting zal advies inwinnen bij de SERV, de MiNa-raad, de VRWB, de VlOR en de Raad van State met het verzoek om spoedbehandeling.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering ondertekent de samenwerkingsovereenkomsten 2007-2009 met volgende vier kunstensteunpunten: Muziekcentrum Vlaanderen, Vlaams Theater Instituut, Initiatief Beeldende Kunsten en Initiatief Audiovisuele Kunsten.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering draagt de voorzitter en de vertegenwoordigers van de Vlaamse Gemeenschap voor in de Raad van Bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

In de beheersovereenkomst 2007-2011 met de VRT stelt artikel 25 dat de VRT aanwezig moet zijn op een maximaal aantal platformen. In het kader van het onderzoek naar de technologische werkbaarheid van deze platformen neemt de VRT onder meer deel aan het IBBT-project rond 'Maximizing DVB Usage in Flanders' (MADUF). Daarin wordt onderzoek verricht naar de technische mogelijkheden van DVB-H technologie en worden er testen uitgevoerd met een beperkt aantal testgebruikers in de regio's Gent, Brussel en Mechelen. Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat tijdelijke frequentiekanalen ter beschikking stelt aan de VRT.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering verleent haar principiële goedkeuring aan de krachtlijnen van de statutaire regeling voor het lager leidinggevend kader (N-2) en de inhoudelijke loopbaan (expert), de selectiewijze en kwaliteitsborging en de budgetverdeling. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen op het Sectorcomité XVIII.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst over luchtvervoer tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De voornaamste punten uit de overeenkomst zijn: 1) vluchtrechten en commerciële en operationele aangelegenheden; 2) eigendom en controle van luchtvaartmaatschappijen; 3) samenwerking op het vlak van veiligheid, mededinging, subsidies en leefmilieu. Door de overeenkomst wordt vanaf 30 maart 2008 het trans-Atlantisch luchtruim geliberaliseerd. Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen dan van om het even welke Europese luchthaven naar om het even welke luchthaven in de VS vliegen. De overeenkomst vervangt de bestaande bilaterale overeenkomsten die de lidstaten gesloten hebben en is van groot politiek en economisch belang.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering legt principieel de datum van inwerkingtreding vast van het decreet van 28 april 2006 over de oprichting en de regeling van het financieel beheer van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Ze benoemt meteen ook de leden van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over de aanwijzing en de beroepsbekwaamheid van veiligheidsadviseurs voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, per spoor of over binnenwateren. Het KB heeft tot doel om een examen in een onafhankelijk examencentrum op te leggen aan elke veiligheidsadviseur die zijn certificaat voor een periode van vijf jaar wenst te verlengen. De mogelijkheid om een examen af te leggen in een opleidingscentrum zal dan uitgesloten zijn.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Protocol bij het Verdrag van 1998 over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter over milieuaangelegenheden en over registers van de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen, dat opgemaakt werd in Kiev op 21 mei 2003. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten uit de jaren '90 met betrekking tot de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten worden nu, omwille van de rechtszekerheid, opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 5 maart 2004 over de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare bronnen. De wijziging beoogt onder meer de transparantie te verhogen van de behandeling van biomassadossiers in het kader van de toekenning van groenestroomcertificaten. Zo wordt onder meer de aanvraagprocedure voor groenestroomcertificaten aangepast, zodat een certificaat al kan worden ingediend bij de start van een project. Daarnaast wordt een beperking ingevoerd ten aanzien van de toekenning van groenestroomcertificaten voor nieuwe projecten die hout verbranden om elektriciteit te produceren.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot invoering van een energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen. Het vormt een belangrijke maatregel om het protocol van Kyoto na te leven.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

De Vlaamse Regering kent 450.000 euro subsidie toe aan Babel, Vlaamse Tolkentelefoon vzw voor de exploitatie van de tolkentelefoon in het werkjaar 2007. Ze kent ook 178.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Minderhedencentrum voor het verder uitbouwen en uitvoeren van een kwaliteitstraject voor het sociaal tolken en vertalen via het project Centrale Ondersteuningscel sociaal tolken en vertalen.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het voorstel dat artikel 3 van de wet van 20 juli tot wijziging van de gecoördineerde wetten van 16 maart 1968 over de politie over het wegverkeer in werking treedt op 1 juli 2007. Het gaat om de bevoegdheid op het vlak van aanvullende verkeersreglementering. Dat zijn afwijkingen op de algemene verkeersreglementering die kunnen worden ingevoerd door de diverse overheden die bevoegd zijn voor de wegen, met name het Vlaamse Gewest, de provincie of een gemeente.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het ministerieel besluit over de inschrijving van voertuigen. De aanpassing biedt een oplossing voor het acute tekort aan mogelijke reeksen voor kentekenplaten. Er wordt namelijk voorgesteld om in aanvulling van de reeds bestaande opeenvolging van letters gevolgd door cijfers, ook de omgekeerde volgorde mogelijk te maken.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1176870796018