KNHS


Leopold van Asten rukt op naar vierde plek
21 april 2007

LAS VEGAS (KNHS) - Leopold van Asten (Duizel) lijkt met VDL Groep Fleche Rouge in Las Vegas op weg naar een topprestatie. Na twee wedstrijden neemt de van geboorte Limburgse ruiter de vierde plek in, achter de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum en Steve Guerdat uit Zwitserland, die de eerste plaats delen met 0 punten, en de Zwitser Beat Mändli, die derde staat met 1 punt. De onderlinge verschillen zijn uiterst beperkt, want de achterstand van Van Asten op de beide koplopers bedraagt slechts twee punten, terwijl één afgeworpen hindernispaal al vier punten oplevert. Marco Kutscher en McLain Ward staan op drie punten, terwijl Markus Beerbaum op vier punten staat en daarmee zevende is.

Het was een uitermate pittige wedstrijd die door de Braziliaan Guilherme Jorge Nogueira was opgebouwd. De Nederlandse ruiters waren van mening dat in het parcours veel heel kort vanuit de wendingen moest worden gesprongen. En dat het hoog en breed was en dat het iets hectisch was, zoals Gerco Schröder het omschreef. Maar de Twent was de eerste om te erkennen dat het parcours hem tijdens het rijden was meegevallen. Toch was Schröder met Eurocommerce Milano tegen twee fouten aangelopen. "Als je vooraan mee wilt rijden moet je foutloos blijven en zowel ik als Milano probeerden echt ons best te doen om dat te doen. Ik ben daarom ook niet echt ontevreden, alhoewel ik uiteraard liever op nul was gebleven", aldus Schröder, die daarmee een geweldig understatement weggaf. Het eerste foutje van Schröder en Milano ontstond op de steilsprong, waar de merrie net iets te veel op rechts wegliep. Daarna speelde de combinatie met de hindernissen, tot de allerlaatste sprong van het parcours. Schröder was niet de enige die hierop een fout maakte, maar opvallend was wel dat veel combinaties die het gehele parcours foutloos waren gebleven net op die hindernis hun strafpunten behaalden.
In totaal bleven acht combinaties foutloos, waaronder Leopold van Asten met VDL Groep Fleche Rouge. Na afloop stelde Rob Ehrens, de bondscoach van de springruiters, dat de rit van Leopold voor hem een aangename verrassing was. "Ik denk dat de goede prestaties van Van Asten voor een niet onbelangrijk deel zijn toe te schrijven aan de begeleiding die hij nu krijgt van Henk Nooren", aldus Ehrens, die met Van Asten zeker rekening gaat houden als het om de samenstelling van het Nederlandse team gaat richting EK in Mannheim. "Het wachten was voor mij op het moment dat Van Asten in een constante reeks sterk presteert. Dat doet hij nu", aldus Ehrens. De ruiter van stoeterij Duyselshof bleef kalm onder de goedkeurende woorden van de bondscoach. "Ik weet dat mijn merrie goed springt en nu moeten we dat nog een dag volhouden. Er komen nog twee zware rondes en daarin kan nog heel veel gebeuren". Toch weet ook Van Asten dat de begeleiding van Nooren hem goed doet. "We zijn het vaak eens en als ik eens twijfel weet Nooren die twijfel weg te nemen. Dat we goed rijden weet ik al enkele maanden, maar het komt steeds beter uit de verf", aldus Leopold, die halverwege het indoor seizoen al zoveel punten had verzameld dat hij bijna zeker was van deelname aan de finale. Daarom kreeg Fleche Rouge midden in het winterseizoen twee maanden rust. Toch was de ruiter niet echt tevreden en baalde hij van de fout die zij maakten in het barrageparcours. "Ik kan van zo'n fout balen, omdat ik de oorzaak nog niet weet", vertelde Van Asten, die op zaterdag samen met Henk Nooren even gaat ontspannen. "We hebben heel erg vroeg een rondvlucht geboekt boven de Grand Canyon, misschien geeft het uitzicht over dat landschap inspiratie voor iets moois op zondag!".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Rolex FEI World Cup Jumping Final II:


1) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Shutterfly - 0 / 0 - 29.38
2) Beat Mändli (Zwi) - Ideo Du Thot - 0 / 0 - 30.89
3) Marco Kutscher (Dui) - Cash - 0 / 0 - 32.01
4) Steve Guerdat (Zwi) - Tresor V - 0 / 4 - 29.76
5) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Fleche Rouge - 0 / 4 - 30.57
6) Edwina Alexander (Aus) - Isovlas Pialotta - 0 / 4 - 32.15
7) Margie Engle (USA) - Hidden Creek's Quervo Gold - 0 / 8 - 32.70
8) Schuyler Riley (USA) - Ilian (Zuidhorn x Elan) - 0 / 8 - 33.24 22) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano (Indorado x Beaujolais) - 8 / 72.26

Tussenstand na 2 wedstrijden:


1) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Shutterfly - 0
1) Steve Guerdat (Zwi) - Tresor V - 0
3) Beat Mändli (Zwi) - Ideo Du Thot - 1
4) Leopold van Asten - VDL Groep Fleche Rouge - 2 5) Marco Kutscher (Dui) - Cash - 3
5) McLain Ward (USA) - Sapphire - 3
7) Markus Beerbaum (Dui) - Leena - 4
8) Marcus Ehning (Dui) - Gitania - 5

9) Alois Pollmann-Schweckhorst (Dui) - Candy - 6 9) Christian Ahlmann (Dui) - Cöster - 6
9) Schuyler Riley (USA) - Ilian - 6
19) Gerco Schröder - Eurocommerce Milano - 16

Tijdschema:

Rolex FEI World Cup finales Las Vegas van 18 - 22 april 2007

N.B.: Er moet rekening worden gehouden met een tijdsverschil van negen uur!

Zaterdag 21 april:
Las Vegas Grand Prix - 13.00 uur (22.00 Ned. tijd) Rolex FEI World Cup Dressage Final - 19.00 uur (04.00 Ned. tijd)

Zondag 22 april:
Rolex FEI World Cup Jumping Final III - 12.00 uur (21.00 Ned. tijd)

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)