Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 21 april

Fryslân, 21-04-2007 o Politieberichten van vrijdag 20 april 07.00 uur t/m zaterdag 21 april 09.00 uur

Tzummarum: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding. Een 40-jarige automobilist uit Tzummarum stond dinsdagmiddag 17 april omstreeks 16.00 uur op de Buorren in Tzummarum te wachten voor de kruising met de Kade om linksaf te slaan richting Franeker. Vanuit de richting Franeker kwam een auto met daarachter een grote en een kleinere aanhangwagen. Bij het afslaan raakte de laatste aanhangwagen de linker achterzijde van de auto van wachtende Tzummarumer. Een bestuurder van een busje welke achter de aanhangwagens reed zei nog tegen de gedupeerde automobilist dat hij getuige was geweest en dat hij de bestuurder van de combinatie zou waarschuwen. Deze bestuurder heeft zich echter niet gemeld. De politie komt graag in contact met de bestuurder van de auto met de twee aanhangwagens of met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Midlum: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de
Harlingerstraatweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In het pand werd een geldkistje opengebroken, waarna de inhoud werd weggenomen. Namens het bedrijf deed een 42-jarige inwoner van Midlum aangifte.

Sint Jacobiparochie: politie ontmantelt henneplantage
De politie heeft vrijdagmiddag een hennepplantage in een loods aan de K. de Vriesstraat opgeruimd. In de loods was een kwekerij met zon 1500 planten. Ook werd illegaal stroom afgetapt. Door het energiebedrijf werd later aangifte gedaan van diefstal van stroom. In de loods werd een 27-jarige man uit Westhoek aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie kwam de kwekerij op het spoor naar aanleiding van het onderzoek naar de aanhouding van vier mannen uit Harlingen en Workum in een loods in Harlingen. Zij werden verdacht van het vervaardigen van softdrugs. (Zie de politieberichten van vrijdag 20 april)

Wolvega: twee gewonde bij aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding onderzocht op de Aan de Schipsloot tussen een motorfiets en twee fietsen. De juiste toedracht van de aanrijding is nog niet bekend; daar wordt nog een nader onderzoek naar ingesteld door het Bureau Ongevalanalyse. Beide fietsers, een 54-jarige man uit Wolvega en een 30-jarige vrouw uit Kampen, kwamen ten val en raakten gewond. Zij werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 49-jarige motorrijder uit Wolvega bleef ongedeerd.

Drachten: aanhouding na vernieling en huisvredebreuk
De politie heeft vrijdagmiddag een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man was bij een woning aan De Tijen verschenen en wilde daar naar binnen. De bewoner liet blijken dat hij daar niet van geiend was. Door de verdachte werd een ruit ingeschopt of ingeslagen, waarna de voordeur werd geopend. Hierop vluchtte de bewoner naar de boven liggende etage, waarop de verdachte vertrok. Ondanks een zoekactie van de politie werd de verdachte niet meer aangetroffen. Korte tijd later verscheen de verdachte wederom bij de woning en wilde weer naar binnen. Nadat de politie werd gewaarschuwd verdween hij weer. Nu werd hij bij een zoekactie wel aangetroffen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bewoner, een 53-jarige vrouw, deed aangifte. De aanleiding ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Drachten: ruim 300 snelheidsbekeuringen op 3000 controles De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in Opsterland en Smallingerland gecontroleerd op snelheid. s Ochtends werden zon 1600 bestuurders gecontroleerd op de Badweg in Gorredijk. Daarvan werden er 168 bekeurd. De snelste reed 86 km/u. In het begin van de middag werd de controle gehouden op de Nieuwenhuisweg in Nij Beets. Hier reden 80 van de 305 bestuurders te hard. De snelst gemeten snelheid was 114 km/u. Halverwege de middag werd de controle verplaatst naar de Tolhekbuurt ter hoogte van de zandwinput. Het aantal overtreders viel hier mee, 64 van de 1040 gecontroleerde voertuigen. De snelste reed hier 110 km/u.

Sint Nicolaasga: bestuurder onder invloed rijdt door na aanrijding De politie heeft vrijdagmiddag een 52-jarige man uit Oranjewoud aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. De verdachte, bestuurder van een personenauto, was op het Noed in aanrijding gekomen met een andere auto. Hij was daarna weggereden. Aan de hand van het kenteken kon de verdachte worden opgespoord in de Saturnusstraat. Hij bleek onder invloed en is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Daar blies mhij 955 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, hij kreeg een rijverbod en zijn auto werd in beslag genomen. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. sAvonds werd de verdachte wederom rijdend met een auto, een ander personenauto, aangetroffen op de Jetze Veldstraweg in Ouwsterhaule. Opnieuw bleek hij onder invloed. Nu blies hij 885 ug/l. Opnieuw werd de auto in beslag genomen. De verdachte mocht nu in de cel blijven. Tegen hem wordt voor alle strafbare feiten, doorrijden na aanrijding, rijden onder invloed (2 x), rijden tijdens rijverbod en rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, proces-verbaal opgemaakt.

Stavoren: man mishandeld
De politie heeft vrijdagnacht een onderzoek ingesteld naar een mishandeling van een 37-jarige man uit Stavoren. Het slachtoffer was op stap geweest en had in een horecagelegenheid in Workum woorden gehad met een 39-jarige man uit Stavoren. Toen hij met een getuige terug liep naar zijn woning werd hij nabij de Koebrug aan de Schans ingehaald door de man uit Stavoren. Die schopte en sloeg hem waardoor hij licht gewond raakte. Ook gooide de verdachte de fiets van de aangever in het water. Na de mishandeling vertrok de verdachte op zijn eigen fiets. Het slachtoffer deed aangifte.

Rinsumageest: brand bij woning
De politie heeft vrijdagnacht een onderzoek ingesteld naar een brand bij een woning aan de D. K. Boermastraat. Omstreeks 03.00 uur hoorde de bewoonster een klap en zag vervolgens dat er brand was aan de achterzijde van de woning. De schuur naast de woning bleek geheel in brand te staan. De brandweer was de brand binnen twintig minuten meester. De bewoners konden in hun woning blijven. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak. Er wordt rekening gehouden met brandstichting.

Leeuwarden inbraak in kantoor
De politie heeft zaterdagochtend omstreeks 05.10 uur een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijfspand aan de
Oostergrachtswal. Men was binnengekomen na het inslaan/ingooien van een ruit. Uit het pand werd onder andere de kassalade en kleingeld gestolen. Door de politie werd een spoor van kleingeld aangetroffen vanaf het pand via de Crohnenburglaan naar de Cornelis Frederikstraat. De benadeelde, een 48-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte.

Fryslân: politie betrapt elf bestuurders op rijden onder invloed De politie heeft vrijdagavond en nacht elf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Zeven daarvan werden geverbaliseerd tijdens een regionale alcoholcontrole in de gemeenten
Tietjerksteradeel en Boarnsterhim. Daar werden door 22 politiemensen zon 700 voertuigen gecontroleerd. Eén bestuurder, een 22-jarige man uit Leeuwarden, raakte zijn rijbewijs kwijt. Hij blies als beginnend bestuurder 365 ug/l.