Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord niet verrast door AD-misdaadmeter
Datum: 21-04-2007
Tijd bericht: 10:01
Plaats: Venlo
De Politie Limburg-Noord is niet verrast door de hoge ranking van de kerngemeenten Roermond, Venlo, Venray en Weert in de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Het laat zien wat al bekend is, namelijk dat relatief kleine steden en gemeenschappen in deze politieregio met verhoudingsgewijs veel misdrijven worden geconfronteerd.

Korpsbeheerder Hubert Bruls: "Hoewel we de AD-statistieken best met wat reserve kunnen beschouwen, staat wel vast dat onze regio meer misdrijven plaatsvinden, dan op grond van haar landelijke karakter verwacht zou mogen worden. In sommige delen van Roermond en Venlo, maar ook in Venray en Weert is in feite sprake van grootstedelijke problematiek. En natuurlijk heeft zeker de open grens met Duitsland en de daarbijhorende toeristen- en handelsstromen vanuit het dichtbevolkte Nordrhein-Westfahlen daar invloed op. Dat zie je ook aan de AD-ranking van de grotere steden in Zuid-Limburg."

De afgelopen jaren heeft de politie samen met gemeenten en andere partners forse inspanningen geleverd om deze trend te keren, en dat zullen ze blijven doen. De AD-misdaadmeter laat echter opnieuw zien dat de politieregio Limburg-Noord een hoge werkdruk kent. Het signaal van korpschef Bryan Rookhuijzen, afgelopen maandag in Dagblad De Limburger, dat er zo'n 600 zaken als bijna onoverbrugbare werkvoorraad op de planken blijft liggen, laat ook zien dat de politie aan de grenzen komt van wat van dit korps in deze omvang verwacht kan worden. "We praten dan ook met Den Haag over mogelijkheden om een eventueel tijdelijk arrangement te creëren, waardoor we achterstanden in deze regio kunnen wegwerken", aldus korpsbeheerder Bruls.

De nieuwe sterkteverdeling van de politie over Nederland dat in 2006 van kracht is geworden, heeft er toe geleid dat het korps Limburg-Noord er geen mensen bij krijgt en zelfs iets krimpt, hoewel het werkaanbod de afgelopen jaren is toegenomen. Wel heeft het korps al eerder bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gepleit voor een onderzoek naar het effect van de grensligging op het werkaanbod bij de grenskorpsen in Nederland. De korpsbeheerder roept het Ministerie op wat meer haast te maken met dit onderzoek.