Gemeente Roermond

Criminaliteitscijfers Roermond

De gemeente Roermond werkt in samenwerking met justitie, politie en ketenpartners in de zorgsector hard aan de veiligheid van haar stad, inwoners en bezoekers. Desondanks neemt Roermond een bedroevende 3e plaats in op de vandaag uitgebrachte misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Burgemeester Henk van Beers vindt deze positie uiterst teleurstellend.

Vandaag publiceert het Algemeen Dagblad de jaarlijkse misdaadmeter. De misdaadmeter is een landelijk overzicht van de misdaadscores per gemeente. Bron hiervoor zijn de politiecijfers 2006. Roermond neemt op de misdaadmeter de 3e positie in. Burgemeester Henk van Beers reageert teleurgesteld: "Met name zijn de hoge misdaadcijfers vervelend voor de mensen die de dupe zijn geweest van deze criminaliteit, daar gaat mijn eerste zorg en aandacht naar uit. Daarnaast is het onbevredigend dat, ondanks de grote inspanningen van de partners in de zorg- en veiligheidsketen, die inspanningen niet tot uiting komen in de cijfers".

Dat Roermond de derde plaats inneemt op de misdaadmeter betekent niet dat Roermond de op twee na hoogste criminaliteitscijfers van Nederland heeft, maar dat de stad naar verhouding (de cijfers afgezet tegen het aantal inwoners) hoog scoort. Deze cijfers komen in een ander daglicht te staan wanneer ze afgezet worden tegen de centrumfunctie die de stad vervult, het grote Duitse achterland en de ruim drie miljoen bezoekers die de stad jaarlijks mag begroeten. Al deze factoren hebben invloed op de score. "Dat neemt niet weg dat Roermond blijft inzetten op veiligheid om de negatieve tendens in de toekomst om te buigen", aldus burgemeester Henk van Beers.

Een voorbeeld van deze inzet is het project 'Drang en Dwang' waarbij overlastveroorzakers door middel van individuele behandelplannen in samenwerking met zorginstellingen en veiligheidsorganisaties worden aangepakt. Ook is sinds kort het Veiligheidshuis Midden-Limburg van start gegaan. In het Veiligheidshuis werken vertegenwoordigers van verschillende organisaties samen om de criminaliteit en de daarmee samenhangende overlast terug te dringen en verandering te brengen in de persoonlijke situatie van veel- en meerplegers. Daarnaast wordt ingezet op de terugdringing van het aantal auto-inbraken (Task Force auto-inbraken), straatroven, het verminderen van woninginbraken (Politie Keurmerk Veilig Wonen), het tegengaan van overlast en criminaliteit in relatie met uitgaan (sfeerbeheer), een verdere uitbreiding van het cameratoezicht, de aanstelling van een misdaadanalist, het bike-team van de politie en de extra menskracht van Stadstoezicht in de avonduren in de wijken. De Gemeente Roermond neemt daarbij steeds vaker de regie in handen.

Speciaal voor de doelgroep jongeren is het groepenpellen een zeer waardevol instrument. Groepenpellen wordt uitgevoerd in samenwerking met de politie en Wel.kom en is een integrale aanpak van criminele en overlastgevende jeugd. Binnen een aantal Roermondse wijken is het groepenpellen inmiddels een vast instrument dat onderdeel uitmaakt van het wijkgericht jongerenwerk.

Ook op zorggebied zet de gemeente in op preventiemaatregelen zoals schuldsanering, het voorkomen van huisuitzetting en resocialisatie van dak- en thuislozen. Burgemeester Henk van Beers is ervan overtuigd dat de ingeslagen weg op termijn zijn vruchten zal afwerpen: "Ik heb er vertrouwen in dat onze aanpak en het gezamenlijk optrekken met politie, justitie en zorgpartners in de nabije toekomst tot een positief resultaat en een daling op deze misdaadmeter zal leiden".

De Commissie voor Algemene Zaken vergadert 14 mei aanstaande over de jaarcijfers 2006 van de politie. Bryan Rookhuijzen, korpschef van de Politie Limburg-Noord, is uitgenodigd om deze vergadering bij te wonen. Op dinsdag 8 mei zal hij in het college van B&W de misdaadcijfers bespreken.

Publicatiedatum: 19.04.2007 Bijgewerkt: 21.04.2007