Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport nr 3 is uit

21/04/2007

De mooiste menvakantie in zuidelijkst puntje.
Mennen in Limburgs heuvelland. Haar vele landelijke paadjes en weggetjes maken Limburg bij uitstek geschikt voor een heerlijke menvakantie. Vooral in het aller-zuidelijkste stukje, waar Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten bij het drielandenpunt, zou je jezelf tussen de glooiende heuvels en prachtige vergezichten zomaar in het buitenland wanen. Een stukje buitenland binnen de eigen landsgrenzen ontdekken met de aanspanning, dat is een uitdaging die we bij MenSport niet kunnen weerstaan. Op naar Limburg dus voor een sportieve menvakantie! Tekst en foto's van Meike Merks.

Een hobby uit het hart.
Zo kun je de verzameling rijtuigaccessoires van Jan Westerhoven zeker noemen. Een (men)vakantie in de provincie Limburg is niet compleet zonder een bezoek aan het prentenwinkeltje van Jan. Vanuit een werkruimte, gelegen in de achtertuin van zijn huis, verkoopt de presentator en horecaman in ruste antieke prenten van paarden en aanspanningen en menaccessoires. De naam van zijn bedrijfje: Hippomobile. Tekst en foto's zijn van Meike Merks.

Alleen op de bok, levensgevaarlijk?
In de rubriek MenBasis opent Madeleine Calkoen de discussie over het rijden zonder groom. Deskundig commentaar komt van Ad Aarts en Bob van Asselt. Ook in deze rubriek voor recreatierijders en starters aandacht voor een aantrekkelijk trio (Haflinger - Fjord - Merens) dat staat te popelen om menners van dienst te zijn. MenSport's Marlies Reerink vroeg gebruikers naar hun ervaringen.

Het sleutelwoord is koopmansgeest.
De firma Hagedoorn is al jarenlang een begrip in de handel met Friese paarden. Tot ver over onze landsgrenzen brengen zij de Zwarten bij de liefhebbers van dit ras op stal. Pas later begon men met menwagens en dezelfde klanten als voor de Friezen zorgden voor een serieuze afzet. Inmiddels is het tien jaar verder, december 2006, en een compleet nieuwe showroom, verhuld in een fraaie stalloods, riet gedekt en in typisch Drentse stijl, opent de deuren. Op zoek naar het verhaal achter de succesformule van de family Hagendoorn reisde MenSport af naar het Linde, voor een bezoek aan een familie met koopmansgeest. Een verhaal van Petra van den Heuvel, foto's van Meike Merks.

Flamenco aan banden in Spaanse mensport.
Stoffige zandweggetjes, de geur van overrijpe sinaasappels, een zon die hoog aan de hemel staat en een uitzicht om ú tegen te zeggen. Daartussen beweegt zich een aanspanning met twee witte Iberische hengsten wiens neusgaten wijd open staan. Een donkerharige, zongebruinde menner op de bok. Het zou zo een prachtige openingsscène zijn uit een bouquetreeks romannetje. Ware het niet dat naast de koetsier een grote Hollandse vent zit, die met handgebaren, schoolboekjes Engels en drie woorden Spaans menles aan het geven is. Welkom in Sevilla. Albertine Nannings was getuige van een weekendje Spaanse mentraining door Gerard Leijten.

Simmelinks kiezen voor klasse drie.
Laat in mensportkringen de naam ´Simmelink´ vallen en de kans is groot dat je te horen krijgt: 'Als de Simmelinks bij een marathon aan de start verschijnen kun je wel naar een prijsje fluiten!' Wie zijn dan toch die 'Simmelinks'? Op naar het Gelderse Noordijk voor een ´barokke babbel´ met pittig paardenvolk! Een interview en fotoreportage van Margriet Markerink.

Coaches gaan naar Scheveningen.
De poster van de nieuwe MenSport werd gereserveerd voor de coaches die na hun succesvolle optreden op Duindigt vorig jaar nu op 9 juni koers zullen zetten naar de Scheveningse boulevard tijdens Vlaggetjesdag. Als voorproefje een fotoreportage van negen fraaie authentiek coaches.

Rally Kalender.
De Belgische Rally Kalender is uit. Willy Meerts geeft meer informatie over de ritten en rally's van het eerste kwartaal op www.mensport.nl