Ingezonden persbericht


Niek Kemps

Mogelijkheid tot een eiland
opening zaterdag 21 april 17.00 - 19.00 uur
21 april tm 16 juni 2007

PERSBERICHT

NIEK KEMPS

Mogelijkheid tot een eiland
21 april tm 16 juni 2007

Wij zijn zeer verheugd de eerste galerie tentoonstelling in Nederland aan te kondigen van de in binnen- en buitenland bekende kunstenaar Niek Kemps. Niek Kemps (1952, Nijmegen) maakt beelden die zich het best laten omschrijven als ruimtes, zowel mentale als fysieke ruimtes waar in alle beslotenheid een ervaring van kijken en beleven kan worden opgedaan. Voor de tentoonstelling in de galerie maakte Kemps een serie nieuwe beelden die nauw op elkaar afgestemd een 'Mogelijkheid tot een eiland' bieden. Niet alleen voor de bezoeker maar ook voor het fenomeen galerie.

Zijn werken die deze keer vooral uit polyester en paraffine bestaan verhullen en onthullen beelden zonder dat ze een eenduidige betekenis prijsgeven. Ze zouden gezien kunnen worden als een inventaris, waarin beeldinformatie tot een nieuwe beleving gerangschikt wordt.

Het beeld 'Waar omslotenheid de plaats betekenis geeft' is opgebouwd uit meerdere stellages van doorschijnend polyester waarin schappen zijn aangebracht. Hierin staan tabletten van paraffine waarin foto's uit Kemps archief licht doorschijnen. De foto's geven zich niet prijs, het beeld wordt door de paraffine vertroebeld. Hierdoor ontstaat er een spanning tussen dat wat je ziet en niet ziet, je verbeeldt of denkt te herinneren.

Een ander interessant werk in dit opzicht is 'Portable Museum VI a'. Een kast waar de bezoeker zelf lades kan opentrekken waarin oude kranten zijn gearchiveerd. Je zou kunnen zeggen dat de kast ons collectief geheugen bergt. Het geheugen van een aantal jaren cultuur.

De beelden van Niek Kemps leveren een moment van verstilling. In dit opzicht kan 'Mogelijkheid tot een eiland' ook gezien worden als een cultuur politiek commentaar.

Kemps werk was onlangs te zien in de tentoonstelling 'The 80s a topology', in Museum Serralves in Porto. In Amsterdam voltooide hij dit jaar een groot raamportaal voor het gebouw Het Sieraad waarbij een publicatie verscheen.

Voor meer informatie en beeldmateriaal verzoeken wij u contact op te nemen met de galerie.

Galerie de Expeditie
Zsa-Zsa Eyck 1016 gt Amsterdam
Leliegracht 47
t 31 (0)20 620 47 58
f 31 (0)20 624 62 20
galerie@de-expeditie.com
www.de-expeditie.com
woensdag tm vrijdag
11.00 - 18.00 uur
zaterdag
14.00 - 18.00 uur