Ingezonden persbericht

Persbericht: Boerenbedrog?

Misleidt de vleesindustrie met haar imagocampagne Stap in de Stal van Stichting Varkens in Zicht het publiek over de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden? De Stichting Varkens in Nood vindt van wel en stelt dat de Stichting Varkens in Zicht geen representatief beeld geeft van de sector.

Stichting Varkens in Zicht is opgericht om Stichting Varkens in Nood, die beoogt de varkens in de bio-industrie een beter leven te geven, de wind uit de zeilen te nemen. Met hulp van ambassadeur Bennie Jolink en dure showrooms op verschillende varkenshouderijen wil Varkens in Zicht het imago van de varkenssector verbeteren. De Zichtstallen stellen het publiek in staat "zelf op objectieve wijze een oordeel te vormen over de varkenshouderij". Varkens in Nood vraagt zich af hoe het publiek een objectief oordeel kan vormen als essentiële informatie onthouden wordt en als de dieren in de 'varkensshowroom' in een overdaad aan stro en ruimte gehouden worden. Dat is niet representatief voor de sector en zelfs niet voor de 'Zichtboerderijen' zelf. Het grootste deel van de varkens op de Zichtboerderij zijn aan het oog van het publiek onttrokken en zitten in de gangbare krappe, donkere stallen en daar heeft het publiek geen toegang. Daarnaast laat Stichting Varkens in Zicht essentiële informatie over het welzijn van de varkens achterwege, zoals de onverdoofde castratie van biggen en het afbranden van hun staartjes.

Stichting Varkens in Nood stelt dat Stichting Varkens in Zicht boerenbedrog pleegt. Op de website www.varkensuitzicht.nl daarom een overzicht van wat men bij Varkens in Zicht het publiek 'vergeet' te vertellen.

Het consumentenprogramma Kassa zal zaterdag 21 april om 18.55 uur op Nederland 1 aandacht besteden aan dit onderwerp.

Stichting Varkens in Nood
varkensinnood.nl
Tel: 020 - 61 777 57
Fax: 020 - 417 78 50