TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

21 april 2007

Nieuwe liberale partij kan drie tot acht zetels halen

Wanneer er een nieuwe progressief-liberale partij wordt opgericht die voor meer Europese integratie is, geen probleem maakt van dubbele nationaliteiten, vóór de multiculturele samenleving is, milieubehoud hoog op de agenda zet, zich inzet voor buitenstaanders door een flexibilisering van de arbeidsmarkt, kansen ziet in globalisering en uitgaat van een positief mens- en maatschappijbeeld, maakt deze partij kans op drie tot acht zetels. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Het slagen van een eventueel op te richten nieuwe progressief-liberale partij is uiteraard voor een belangrijk deel afhankelijk van de vraag hoe de andere sociale en liberale partijen zich bewegen in het politieke speelveld en van de vraag wie de nieuwe partij gaan leiden.

Wie de lijsttrekker van deze partij zou moeten worden, weten de mensen die hier (waarschijnlijk) op zouden stemmen niet. Een enkeling noemt een naam, maar niemand wordt vaker dan twee keer genoemd. Bovendien geven de meeste mensen aan geen idee te hebben. De voorgedragen kandidaten variëren van Wilders tot Albayrak en van Rosenmöller tot Marijnissen. Boris Dittrich is niet genoemd.

C5877 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 april 2007. In totaal werden 513 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=513).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).