Ingezonden persbericht


Persbericht:

Kunstveiling Galerie Pictura voor Mekane Hiwot.

Op zondagmiddag 22 april organiseert Galerie Pictura in samenwerking met de Kiwanisclub Gennep "Maas en Niers" een bijzonder kunstveiling. 50% van de opbrengst gaat namelijk naar een goed doel. Door de overstap naar een andere stijlrichting in de kunst heeft Galerie Pictura kunstwerken die niet meer in de collectie passen en wil deze daarom per opbod verkopen. De in Well geboren Thei Haumann werkt mee in de stichting "Vrienden van Mekane Miwot".

Totstandkoming en doelstelling

In 1995 heeft Thei Haumann, kinderarts in het VUMC, op verzoek van Unicef een periode in het Mekane Hiwot Pediatric Hospital in Asmara (Eritrea) gewerkt. Zijn collega-kinderarts vroeg hem of hij iets kon doen voor vier kinderen die een ernstige hartafwijking hadden. In Eritrea hadden de kinderen geen kans. In Nederland waren de afwijkingen behandelbaar. Haumann besloot een stichting op te richten om deze kinderen te helpen.

Zo ontstond in 1996 de stichting " Vrienden van Mekane Hiwot". Eerst alleen voor het Mekane Hiwot Ziekenhuis in Asmara, voor wie wij - in zeer uitzonderlijke situaties en op uitdrukkelijk verzoek van de (kinder)arts ter plaatse - ernstig zieke kinderen in het buitenland laten behandelen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van aandoeningen met een prognose die in eigen land slecht is, terwijl er in het buitenland wel behandelings-mogelijkheden bestaan. Later is de doelstelling van de stichting verruimd om ook collega-(kinder)artsen in de armoedigste delen van Afrika kleinschalig te kunnen steunen.

Wat de hulp aan de kinderen uit Eritrea betreft, mag het een wonder heten dat wij in deze folder de trouwfoto van Kidane kunnen afdrukken. Kidane was één van de vier kinderen die in 1996 het eerst hier kwameHij was toen zestien jaar en woog 32 kg. Kidane is geopereerd aan drie hartkleppen, waarvan er twee zijn vervangen door kunstkleppen. Zonder deze operatie zou leven heel anders zijn verlopen. n. zijn

Apparatuur en Instrumenten

De stichting heeft gezorgd voor de inrichting van een antistollingslaboratorium in het Mekane Hiwot Pediatric Hospital. Maar vooral ondersteuning van de basale gezondheidszorg in het betreffende land is belangrijk. Daarom is er ook veel ander medisch instrumentarium gestuurd, waaronder medicijnen, injectienaalden, reagentia, bloedbuizen, verbandmateriaal, een bronchoscoop met video-apparatuur etc.

Verder is er geld beschikbaar gesteld voor onder andere bedden, matrassen, lakens en speelgoed voor de kinderen.

Bijscholing Kennis is van groot belang voor de locale artsen en verpleegkundigen.

Daarom heeft de stichting het ziekenhuis in Asmara gesteund met vakliteratuur en hulpmiddelen voor communicatie en administratie waaronder computers, printers en een fotokopieerapparaat. Ook is er gezorgd voor aansluiting op het internet en een abonnement op MD Consult, waardoor er toegang is tot vele medische boeken en vaktijdschriften.

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact geeft veel betrokkenheid. Daarom is er niet alleen contact via e-mail en fax en telefoon, maar worden soms ook bezoeken afgelegd. Zo is dr. Michael Gebrehiwet in 1997 voor een werkbezoek naar het VUMC gekomen en zijn in 1999 twee kinderartsen van het Mekane Hiwot Pediatric Hospital op uitnodiging van de stichting naar Nederland gekomen voor een kinderartsencongres in de RAI.

Daarbij zijn twee analisten van het VUMC naar Eritrea geweest. Zij hebben geholpen bij het plaatsen van de apparatuur en hebben een cursus verzorgd voor de locale analisten. Ook computers zijn door een medewerker van het VUMC geïnstalleerd en tegelijkertijd is er een cursus Windows en MS Office gegeven.

Gezondheid is een kostbaar, maar ook heel kwetsbaar bezit. Gelukkig is de gezondheidszorg hier goed georganiseerd, en kan iedereen die ziek is naar de dokter. In de meeste Afrikaanse landen ligt dat wel even anders. In de ziekenhuizen en plattelandskliniek ontbreken veel middelen en voorzieningen. Er is een tekort aan artsen en verpleegkundigen.

Thei Haumann is jaarlijks een tweetal maanden in Afrika waar hij meewerkt in projecten van Artsen zonder Grenzen. Hij krijgt veel verzoeken van de locale hulpverleners voor (extra) financiële ondersteuning van projecten, die niet gehonoreerd kunnen worden uit de aanwezige hulpprojecten. Meestal gaat het om kleinschalige initiatieven, zoals betere huisvesting en materiaal voor een voedingscentrum (reparatie van een dak), een operatietafel of vernieuwing van noodzakelijk instrumentarium, een computer voor communicatieve en administratieve doeleinden of welk ander verzoek dan ook voor praktische ondersteuning.

Het is moeilijk om hulpvragen op afstand op juistheid te beoordelen. Daarom gaat de stichting "Vrienden van Mekane Hiwot" alleen in op verzoeken van collega-(kinder)artsen en verpleegkundigen die ons bekend zijn. Meestal is Thei Haumann er geweest en is hij goed op de hoogte van de plaatselijke situatie en het belang van de aanvraag.

De hulp is op deze manier heel direct en wordt bovendien niet gehinderd door bureaucratische beslommeringen.

Mekane Hiwot betekent "Plaats van Leven" of dat nu in Eritrea, Congo, Zambia of een ander Afrikaans land is. De stichting "Vrienden van Mekane Hiwot" wil zich graag inzetten voor medische hulpvragen van collega-artsen uit Afrika.

Met vriendelijke groet, Roel van der Veen

Galerie Pictura - Aijenseweg 16b - 5854PT Aijen (gem.Bergen)

open: dinsdag t/m zaterdag 14.00 - 17.00 uur

0485-341970

info Roel van der Veen - 0485-341970 - info@galeriepictura.nl