NCRV

Het hoogste woord

Gast: Naema Tahir

zondag 22 april 2007
22.55 uur, Nederland 2
Aflevering 5 (/12)

In Het hoogste woord praat presentator Klaas Drupsteen vandaag met mensenrechtenjuriste en auteur Naema Tahir (36). Het gesprek gaat over zelfstandigheid, vrijheid, haar fascinatie voor erotiek en macht, migratie en nergens thuis-zijn.

Ze is schrijfster van de boeken Een moslima ontsluiert en Kostbaar bezit, erotische verhalen met als thema moslima's die worstelen met hun seksualiteit en niet in staat zijn de voortdurende geheimzinnigheid over seks en onderdrukking te verdragen. Naema is nu bezig met haar derde boek.

Ze heeft op diverse plekken gewoond en was op haar vijftiende al vijf keer geëmigreerd. Ze is geboren in Pakistan, woonde enige tijd in Engeland en Nederland en ging daarna terug naar Pakistan. Want haar vader was bang dat zijn vrouw en kinderen te westers werden. Sinds haar studententijd verblijft ze definitief in Nederland. Ze studeerde in Leiden - haar vader vond het wel belangrijk dat ze gjng studeren - en woonde daar in een studentenhuis. Dat zette haar aan het denken: Naema hield zich streng aan de Islamitische reinigings- en gebedsregels, maar zag dat die meiden met wie ze woonde niet alleen losser leefden en vriendjes hadden maar ook gelukkiger waren en goede cijfers haalden. Langzamerhand veranderden haar inzichten en leven .

Naema is inmiddels getrouwd met een Nederlander en woont in Amsterdam.

Het hoogste woord is inmiddels uitgegroeid tot een multimediaal project. Het begon in 2004 als een rubriek in de NCRV gids, werd een radiorubriek in Schepper & co op Radio 5 en vorig jaar verscheen Het hoogste woord in boekvorm. Daaraan wordt dit jaar met Pinksteren een nieuw medium toegevoegd, de site www.hethoogstewoord.ncrv.nl.