Ingezonden persbericht


Theatrale zondagmiddagconcerten rond beroemde schrijvers in Arminius

Arminius Salons met Domestica Rotterdam

dé ambiance voor muziek en literatuur

Domestica Rotterdam, bestaande uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, brengt in ARMINIUS theatrale zondagmiddagconcerten rond beroemde schrijvers. Live muziek gaat in dialoog met teksten van Pavese, Poe en Tagore, voorgedragen door verteller Huib Ramaer samen met leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium.

22 april Muzikale ode aan de Nachtmerrie. Edgar Allen Poe. Edgar Allen Poe, in Amerika nooit begrepen, vond in Frankrijk postuum een warm onthaal. Zonder bewonderaar Baudelaire, was het allemaal nooit gebeurd. In het fin de siècle raakten Parijse componisten volledig in de ban van Poe's fantasieën, dankzij de Poe-vertalingen van Baudelaire. IJselijk spannend zijn Poe's bloederige verhalen, minstens zo griezelig klinken de door de harp aangejaagde filmische klanken van André Caplet op Poe's La masque de la mort rouge (Prins Prospero feest vadsig in zijn kasteel, terwijl zijn volk krepeert aan de pest). Debussy laat ons huiveren in het scherzo en andantino van zijn Strijkkwartet. En in een week met drie slapeloze nachten gaf zijn rivaal Ravel de nieuwste pedaalharp van Erard een koninklijke rol in Introduction et allegro.

17 juni De School van Wijsheid. Rabindranath Tagore versus Bach. Uitgevoerd in de bewerking voor strijktrio, omlijst door indiase zang van Dhroeh Nankoe en teksten van Tagore, komen Bach's Goldberg Variaties in een volkomen ander licht te staan, als meditaties op de symbiose tussen oost en west. Tagore vertaalde zijn Gitanjali van het Bengaals naar het Engels, in een klein bloknootje, ter verstrooiing tijdens de lange bootreis van India naar Engeland in 1912. Het leidde een jaar later tot de Nobelprijs voor literatuur. In lezingen pleitte deze eerste niet-westerse Nobelprijswinnaar wereldwijd tegen nationalisme en militarisme en vurig voor een multiculturele samenleving. Tagore hield ook zo'n lezing in ARMINIUS, in 1920. In dat jaar werd in Darmstadt naar Tagore's voorbeeld 'De School van Wijsheid' opgericht, en wel door een directe nazaat van graaf Keyserling, die in 1741 muziek bestelde voor slapeloze nachten met 'een rustig doch vrolijk karakter', te spelen door de klavecinist Goldberg, te componeren door diens leraar Bach.

Fluit Wim Steinmann
Klarinet Romke-Jan Wijmenga
Viool Laurens van Vliet & Noëmi Bodden
Altviool Janine Baller
Cello Eelco Beinema
Contrabas Harke Wiersma
Harp Charlotte Sprenkels
Verteller Huib Ramaer
Voordracht Leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium

Abonnement: E 32,50 (E 27,50 kortingpas) Losse kaarten: E 12,50 (E 10,00) Toegang inclusief welkomstdrankje & programmaboekje Reserveren en meer info:
www.arminius.nu | T 010 436 38 00 | E salons@arminius.nu Locatie:
ARMINIUS | Museumpark 3 | Rotterdam (t.o. museum Boijmans van Beuningen) Kaartverkoop:
Rotterdams Uitburo | Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek) Rotterdam | www.uitburo.nl
---

Noot aan de redactie:
beeldmateriaal / gastplekreserververing pers > Rehana| 010 - 436 38 00 | publiciteit@arminius.nu interviews > Wim Steinmann | 010 290 7726 | www.domesticarotterdam.nl > Huib Ramaer | 06 24670823 | ramaer@xs4all.nl


---- --