StemWijzer en discussieavond over Franse verkiezingen


04.04.2007 / 15:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Inst. voor publiek en politiek

Zondag 22 april vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De race ligt nog open. Wordt het mevrouw Ségolène Royal, de onbekende Francois Bayrou, hardliner Nicolas Sarkozy of gaat Jean-Marie Le Pen op herhaling naar de tweede ronde ...? Met het oog op de verkiezingen heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een Franse versie van de StemWijzer ontwikkeld en organiseert het op 19 april bij wijze van voorbeschouwing een discussieavond. Deze vindt om 19.30 uur plaats in het Bungehuis, Spuistraat 210, Amsterdam.

De StemWijzer is er nu dus ook in Frankrijk voor de presidentsverkiezingen. Met ondersteuning van het IPP is door de website www.sitoyen.fr en het Institut d'Etudes Politique (Lyon) de politieke voorkeurtest MonVoteAmoi ontwikkeld. Volgens de beproefde en populaire methode kunnen de kiezers door het beantwoorden van 35 stellingen nagaan met welke kandidaat zij de meeste overeenstemming hebben.
Is arbeidstijdverkorting een onmisbare voorwaarde om banen te scheppen? Moet de nationale politie met buurtposten aanwezig zijn in achterstandswijken? Moet de Franse president zijn exclusieve bevoegdheden op het gebied van buitenlandse zaken en defensie behouden? Moet de zogenaamde 'double peine' weer worden ingevoerd? Sinds de website in Frankrijk een week geleden online ging, zijn er 26.000 adviezen uitgebracht. Iedereen die zich wil oriënteren op de Franse politiek en wil nagaan welke presidentskandidaat het best bij hem past, kan ook de Nederlandse versie van MonVoteAmoi raadplegen. Beide versies (Frans en Nederlands) zijn te vinden op www.stemwijzer.nl .

Aan de discussieavond, georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, nemen deel: Thijs Berman (lid Europees Parlement voor de PvdA), Oene van der Wal (chef redactie Buitenland van Elsevier) en Didier Burg (Franse correspondent in Nederland voor Les Echos), sympathisanten van respectievelijk Royal, Sarkozy en Bayrou. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat zijn de grootste politieke problemen waar Frankrijk mee worstelt? Welk issue gaat de verkiezingen bepalen? Wie is de kandidaat die Frankrijk het beste vooruit gaat helpen? En verder: Wie wordt de waarschijnlijke winnaar en wat betekent dat voor de verhouding Nederland - Frankrijk en de Europese Unie, vooral nu Frankrijk in 2008 de EU-voorzitter is die waarschijnlijk een nieuw Europees verdrag moet realiseren? Hierbij vindt een live videochat plaats met Stefan de Vries in Parijs (correspondent bij EénVandaag, RTL en BNR). Wat voorspellen de laatste Franse opiniepeilingen voordat het embargo op publicatie ingaat op donderdagavond?
De discussie staat onder leiding van Niek Pas, universitair docent Televisiejournalistiek bij het Instituut Mediastudies van de UvA. De toegang is gratis en aanmelden is gewenst (j.scheltens@publiek-politiek.nl).

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het IPP: Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer: (020) 521 76 78 / 06 242 678 86. Jerome Scheltens, projectleider discussieavond: (020) 521 76 69 / 06 188 199 69.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl