Persuitnodiging: donderdag debatavond Franse verkiezingen

16.04.2007 / 12:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Inst. voor publiek en politiek

Inst. voor publiek en politiek

Frankrijk maakt zich op voor een machtswisseling. De 74-jarige president Jacques Chirac verlaat de politiek. Hij houdt het na twee termijnen voor gezien en doet niet mee aan de presidentsverkiezingen van zondag 22 april en zondag 6 mei. Wie zal Chirac opvolgen als president van de Franse Republiek? In de peilingen gaat de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy voorop, gevolgd door de socialistische voorvrouw Ségolène Royal en de 'alternatieve' kandidaat van het midden, François Bayrou. Daarachter komt Chiracs generatiegenoot uit rechts-radicale hoek, Jean-Marie Le Pen (78). De overige kandidaten spelen een ondergeschikte rol.

Met het oog op de Franse presidentsverkiezingen organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) op donderdag 19 april a.s. een debatavond. Journalisten en politici blikken alvast vooruit en gaan met elkaar in debat over de verkiezingsthema's, de kansen van de belangrijkste kandidaten en de mogelijke gevolgen van de uitslag. De bijeenkomst vindt plaats in het Bungehuis, Spuistraat 210 in Amsterdam en begint om 19.30 uur.

Aan de discussie, georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, nemen deel: Thijs Berman (lid Europees Parlement voor de PvdA), Oene van der Wal (chef redactie Buitenland van Elsevier) en Didier Burg (Franse correspondent in Nederland voor Les Echos), sympathisanten van respectievelijk Royal, Sarkozy en Bayrou. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat zijn de grootste politieke problemen waar Frankrijk mee worstelt? Welk onderwerp gaat de verkiezingen bepalen? Wie is de kandidaat die Frankrijk het beste vooruit gaat helpen? En verder: Wie wordt de waarschijnlijke winnaar en wat betekent dat voor de verhouding Nederland - Frankrijk en de Europese Unie, vooral nu Frankrijk in 2008 de EU-voorzitter is die waarschijnlijk een nieuw Europees verdrag moet realiseren? Hierbij vindt een live videochat plaats met Stefan de Vries in Parijs (correspondent bij EénVandaag, RTL en BNR). Wat voorspellen de laatste Franse opiniepeilingen voordat het embargo op publicatie ingaat op donderdagavond?
De discussie staat onder leiding van Niek Pas, universitair docent Televisiejournalistiek bij het Instituut Mediastudies van de UvA.

U bent van harte uitgenodigd. De toegang is gratis en aanmelden is gewenst (j.scheltens@publiek-politiek.nl).

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het IPP: Nico Bloot, hoofd communicatie (020) 521 76 38 / 06 169 345 92. Jerome Scheltens, projectleider discussieavond: (020) 521 76 69 / 06 188 199 69.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl