Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

HME tweemaal in turkije

Maritiem Turkije groeit verder

ROTTERDAM, 10 JANUARI 2007

Turkije is een duidelijke groeimarkt. Daarom organiseert Vereniging Holland Marine Equipment (HME) van 22 tot en met 28 april 2007, in opdracht van EVD, voor maritieme toeleveranciers twee exportactiviteiten in Turkije. Allereerst een handelsmissie naar de regio's Tuzla en Izmit en aansluitend daarop het Nederlands Paviljoen tijdens Europort Eurasia 2007 in Istanbul.

HME-leden hebben gevraagd om exportactiviteiten richting Turkije, vanwege de veranderende scheepsbouwindustrie aldaar. Was deze voorheen bijna exclusief in het Tuzla-gebied geconcentreerd, nu zijn er werven geopend (en worden ook nog bijgebouwd) aan de Zwarte Zee, in Izmit en aan de Middellandse Zee in het Zuiden van Turkije.

In deze gedecentraliseerde markt is één centrale beurs, zoals Europort Eurasia in Istanbul, daarom voor toeleveranciers een kostenbesparende en effectieve manier om een grote groep (potentiële) klanten te spreken. Daarnaast voorziet de voorafgaande handelsmissie in waardevolle één op één contacten tijdens bedrijfsbezoeken aan scheepswerven in de regio's Tuzla en Izmit.

De meest gebouwde scheepstypen zijn sleepboten en kleine chemicaliën- en productentankers. In dit segment is de Turkse scheepsbouw het meest competitief met de scheepswerven in het Verre Oosten. Veel Noordwest-Europese eigenaren, waaronder Nederlandse, laten schepen bouwen in Turkije. Bijkomend voordeel voor Europese reders is de geringe afstand tot Turkije, dit in tegenstelling tot het Verre Oosten. Inmiddels zijn ook in Turkije echter de orderboeken overvol en neemt de groei enigszins af. Daartegenover staan echter grote investeringen in eerder genoemde nieuwe scheepsbouwcapaciteit buiten de centrale Tuzla-regio.

Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij Activiteiten op www.hme.nl of contact opnemen met Henk Gennissen, exportmanager Europa en Amerika (T: (010) 44 44 333 of E: hg@hme.nl). Deze projecten worden uitgevoerd door Holland Marine Projects BV, onderdeel van Vereniging Holland Marine Equipment.


1 EINDE PERSBERICHT