Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bijzondere speeltoestellen en wielerkoersen in Zaandam

In het centrum van Zaandam worden zondagmiddag 22 april tussen start en finish van de 62e editie van de Ronde van Noord-Holland diverse evenementen gehouden. Er zijn wielerwedstrijden, onder meer met derny's, bijzondere en gratis toegankelijke speeltoestellen voor jong en oud, er is live muziek en er worden zelfs ouderwetse suikerspinnen uitgedeeld.

Het programma begint een klein uur nadat de wielrenners van de Ronde van Noord-Holland om 12 uur zijn gestart op de Peperstraat. Op een podium op de Dam zullen diverse koren optreden en rond half vier wordt daar een demonstratie Bodyjam gegeven door de Zaandamse fitnessclub Fresh.

Op en rond de Dam worden gratis toegankelijke speeltoestellen opgesteld. Voor de allerkleinsten is er een springkussen. Voor de oudere jeugd zijn er onder meer 'looping bikes', waarin de fietser een rond maakt als in een reuzenrad. Bijzonder zijn ook de Spiderweb, een acht meter hoge toren van elastiek waarin 40 kinderen tegelijk kunnen klimmen, en de bungeetrampoline, waarin deelnemers saltosprongen kunnen maken van wel acht meter hoog. Er is een 'Gekke fietsencircuit' uitgezet, waarop kan worden gereden op bijzondere fietsen als een éénwieler, een hobbeltandem en een fiets anno 1900 met een groot voorwiel en klein achterwiel. In de suikerspinnentent wordt deze ouderwetse kermislekkernij uitgedeeld en kinderen kunnen zich ook gratis laten schminken.

Op een parkoers van Dam, Savornin Lohmanstraat en Peperstraat worden de hele middag wielerwedstrijden gehouden. Dat begint om 12.45 uur met de eerste serie van een dernykoers om de Grote Prijs Tegelbedrijf Troost. Om 13.15 uur starten Nieuwelingen in een koers van 40 kilometer. De tweede serie van de dernykoers begint om 14.30 uur en de wedstrijden worden om 15.00 uur afgesloten met een koers voor amateurs B over 50 km.

Rond 16.30 uur worden de wielrenners van de Ronde van Noord-Holland verwacht in het centrum. Zij maken een ronde van Peperstraat, Dam, Savornin Lohmanstraat, K. Kanstraat, Tuinierstraat, A.G. Verbeekstraat, Kepplerstraat, Wibautstraat, Den Uylweg, Provincialeweg, Van Gohweg, Prins Bernhardweg, Heijermansstraat, H. Gerhardstraat en finishen dan op de Beatrixbrug in de Peperstraat.

Noot voor de redactie,