KNHS


Imke Schellekens tweede in wereldbeker
22 april 2007

LAS VEGAS (KNHS) - In de wereldbeker finale in de Amerikaanse stad Las Vegas is Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Sunrise als tweede geëindigd. Het was een goede rit die de Brabantse amazone het met 12.000 toeschouwers volgepakte Thomas and Mack Centre voortoverde. Isabell Werth was met Warum Nicht FRH de gehele verzamelde concurrentie niet één maar twee maatjes te groot en won zeer overtuigend voor de tweede maal in haar carrière deze wereldbeker finale.

Na afloop waren de vijf juryleden het volmondig met elkaar eens. De wereldbeker finale 2006/2007 zal niet de geschiedenis ingaan als de beste finale ooit verreden. Dat blijkt ook uit het gegeven dat slechts één combinatie, de Duitse Isabell Werth, een waardering kreeg die boven de tachtig procent score lag. De verschillen tussen Imke Schellekens (77.950%), de Amerikaan Steffen Peters (derde met 77.800%) en de Finse Kyra Kyrklund (vierde met 77.500%) waren zo minimaal de ze heel gemakkelijk van stuivertje hadden kunnen wisselen. Uiteindelijk pakte de wedstrijd in het voordeel van Schellekens uit. Dat kwam mogelijk mede door het feit dat Imke met een instelling van 'nu lukt alles of nu lukt niets' de ring binnenreed. De merrie Sunrise kreeg in Las Vegas last van haar vrouwelijke hormonen en werd hengstig. Merries die hengstig zijn vinden het gereden worden niet de meest prettige bezigheid. "Ik merkte vanochtend bij het losrijden al dat ze niet in haar normale doen was en voor ik de ring in ging had ik mijn handen aan haar vol. Ik heb echt alles gegeven en door zeer gedreven te blijven paardrijden pakte het uiteindelijk goed uit. Dat het niet de allerbeste rit is geweest die ik ooit met haar heb gereden mag duidelijk zijn, maar ik ben wel enorm tevreden! Daarbij komt dat het zeer meelevende en enthousiaste publiek een extra stimulans was", aldus Schellekens, die ook de componist van haar Kür op muziek, Wibi Sourjadi, op de tribune wist. "Het was voor mij weer een kippenvel moment en als je dan merkt dat alles - combinatie beweging en muziek - tot in de perfectie klopt, kan ik alleen maar heel blij zijn", aldus Sourjadi, die, nadat de speaker bekend had gemaakt dat hij in het stadion zat, een bijna staande ovatie kreeg voor zijn compositie.

Isabell Werth won en zij sprak over een gemakkelijke rit, omdat haar paard vanaf het eerste moment zeer relaxed door de baan liep. "Omdat de ontspanning zo volkomen was kon ik van het begin af aan risico's nemen en, eerlijk is eerlijk, ik heb geen foutje gevoeld", aldus Werth, die natuurlijk trots was op haar elfjarige ruin. Bij Marlies van Baalen (Brakel) overheerste de tevredenheid. "BMC Kigali (KWPN, Wolfgang x Voltaire) bleef zeer goed geconcentreerd en daardoor kon ik veel van hem vragen. Vooral in de stap kwam dat er uit, die heel mooi ruim en ontspannen was, terwijl ik ook best wel tevreden was over de changementen en de piaffe", aldus Van Baalen, die nog steeds een combinatie blijft met veel potentie maar dan bijvoorbeeld in de passage net even constanter zou dienen te blijven. Marlies van Baalen beëindigde de finale op een zeer verdienstelijke negende plaats met een score van 68.050%.

Voor Edward Gal (Harskamp) was er sprake van een compleet mislukte wedstrijd. G4S IPS Gribaldi (KWPN, Kostolany x Ibikus) verdient voor zijn eigenaren de kost als dekhengst. Omdat hij goed presteert in de sport staan de merries in de rij om kinderen van hem te baren. "Omdat deze hengst nu plotseling meer dan een week uit het dekseizoen is gehaald gaan bij hem allerlei mannelijke hormonen opspelen, waardoor de hengst niet meer lekker te rijden is. Tijdens Indoor Brabant ging het nog, omdat toen de periode tot drie dagen beperkt bleef, maar nu meer dan een week is net te veel van het goede", aldus Gal, die tijdens Las Vegas al overleg heeft gepleegd met de eigenaren om de hengst bij een volgende wedstrijd minimaal een maand van tevoren op 'dekrust' te zetten. Gal werd elfde en hekkensluiter met een score van 64.900%.
Het derde deelnemende KWPN paard, Idocus (Equador x Zonneglans), voorheen gereden door Marlies van Baalen werd hier met de Amerikaanse Courtney King zesde met een score van 73.200%.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Rolex FEI World Cup Dressage Grand Prix Freestyle Final (Kür):


1) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 84.250%
2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Sunrise - 77.950%
3) Steffen Peters (USA) - Floriano - 77.800%
4) Kyra Kyrklund (Fin) - Max - 77.500%

5) Jan Brink (Zwe) - Briar - 76.450%

6) Courtney King (USA) - Idocus - 73.200%

7) Catherine Haddad (USA) - Maximus JSS - 69.650%
8) Iryna Lis (Bul) - Problesk - 68.850%

9) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Kigali - 68.050%
10) Leslie Morse (USA) - Tip Top - 65.850%

11) Edward Gal (Harskamp) - G4S IPS Gribaldi - 64.900%

Meer info zie:
www.worldcuplasvegas.com
onder 'participants' kunt u de informatie over alle deelnemers vinden. of www.horsesport.org (de website van de FEI)