Politie Friesland

Politieberichten van zondag 22 april

Fryslân, 22-04-2007 o Politieberichten van zaterdag 21 april 09.00 uur t/m zondag 22 april 11.00 uur

Sint Annaparochie: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Matthijs Smitstraat, waarbij een 10-jarige fietser uit Sint Anna gewond raakte. De jongeman fietste vanaf de Oudebildtdijk/Schuringaweg linksaf de Smitstraat op. Volgens getuigen nam hij de binnenbocht en botste daar op een auto, die juist de kruising naderde. De auto werd bestuurd door een 36-jarige man uit Sint Anna. De fietser kwam ten val en raakte aan het hoofd gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Harlingen: politie zoekt vermiste zeiler
De politie heeft zaterdagmiddag en avond geassisteerd bij een zoekactie naar een mogelijk vermiste zeiler in het water langs de Kanaalweg in Harlingen. Omstreeks 14.00 uur werd gemeld dat een kleine blauwe midzwaard zeilboot op zn kop ronddreef in het water tussen de Hermesbrug en het Harinxmakanaal, ter hoogte van het voormalige terrein van Rijkswaterstaat. Het zeil bleek nog gehesen en de schoten zaten vast. Vermoedelijk was de boot tijdens het zeilen omgeslagen. Er was geen spoor van een opvarende. Volgens getuigen zou een jongeman van 15 a 17 jaar rond 12.00 uur de boot hebben opgetuigd nabij de Hermesbrug. Door de hulpverleningsinstanties werd direct een grote zoekactie gestart naar de mogelijke opvarende(n). Door de Jkoninklijke Marechausse werd met een patrouillevaartuig het vaarverkeer stil gelegd. Tot maandagmiddag zal ook niet gespuid worden. Door duikers van de brandweer werd het water in de omgeving van de vindplaats van de boot nagezocht. Door de politie te water (KLPD) werd het stuk kanaal gedregd. Met behulp van sonar van Rijkswaterstaat werd ook gezocht. De zoekactie is s avonds om 22.00 uur zonder resultaat gestaakt. Ook de ambulancedienst en de KNRM was direct na de melding ter plaatse om hulp te kunnen vefrlenen.
Door de politie is een onderzoek in de omgeving ingesteld. Ook dat leverde geen aanwijzingen over de identiteit van de zeiler op. Ook is niemand als vermist opgegeven. De politie houdt rekening met het feit dat de zeiler na het omslaan, geschrokken en koud naar huis is gegaan. In dat geval hoopt de politie dat deze persoon, of andere die over informatie beschikken over de toedracht of de identiteit van deze persoon, zich meldt. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: autobrand
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een autobrand op de Trekschuit. Nadat de eigenaar, een 43-jarige man uit Heerenveen, de auto meerdere malen op benzine wilde starten (auto rijdt standaard op gas), ontstond hevige rookontwikkeling onder de motorkap, gevolgd door brand. De brandweer had bluste het vuur. De auto is total loss.

Lemmer: vernieler aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 17-jarige jongeman uit Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. Door omstanders was gezien dat jeugdigen zich baldadig gedroegen. Zij hadden dit direct gemeld via 1-1-2. Er bleek onder andere een zogenaamde hondenpoepbak uit de grond te zijn getrokken. Bij de komst van de politie waren ze allemaal verdwenen. Door alerte buurtbewoners was al een persoon, de verdachte, in zijn kraag gegrepen. Hij is door de politie overgenomen en ingesloten. Een onderzoek naar de andere verdachten wordt nog ingesteld.

Veenwouden: bestuurder onder invloed rijdt door na aanrijding De politie heeft zaterdagavond een automobilist, een 29-jarige man uit Damwoude, die was doorgereden na een aanrijding op de Rondweg, aangehouden. Hij was tegen een andere personenauto aangereden. Getuigen hadden een deel van het kenteken opgenomen en direct de politie gewaarschuwd via 1-1-2. na een kort onderzoek werd de auto aangetroffen voor de woning van de verdachte. De verdachte werd aangehouden. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau weigerde hij een ademanalyse. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor het doorrijden na aanrijding, het rijden onder invloed en het weigeren van de ademanalyse. Ook kreeg hij een rijverbod van 12 uren.

Midsland: twee gewonden bij eenzijdig ongeval met scooter De politie heeft zaterdagnacht een ongeval onderzocht waarbij de bestuurder en een passagier ernstig gewond zijn geraakt. Een 18-jarig meisje uit Leeuwarden reed met een geleende scooter over de Duinweg. Achterop zat haar 17-jarige vriendin uit Kollum. Beiden droegen geen helm. Door een hobbel in het wegdek raakte ze de macht over het stuur kwijt en kwam ten val. De bromfiets en de bestuurster kwamen in de sloot terecht. De passagiere kwam op het wegdek terecht. De passagiere is met de ambulance en een SAR-helicopter overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De bestuurster is met de ambulance overgebracht naar de dokterspraktijk en zou later naar het ziekenhuis vervoerd worden.

Oudehorne: politie houdt vernieler aan
De politie heeft zaterdagnacht een 15-jarige knaap uit Tijnje aangehouden op verdenking van vernieling en baldadigheid. Omstreeks 03.00 uur zagen politiemensen dat een aantal verkeersborden op de Schoterlandseweg waren omgedraaid en dat één bord was afgebroken. Een groepje jongelui werd in de directe omgeving aangetroffen. Na onderzoek bleek de verdachte de dader te zijn. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Drachten: politie houdt verdachte diefstal quad aan
De politie heeft afgelopen nacht een 27-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van een quad, een klein model vierwielige motorfiets. Omstreeks 02.15 uur zagen surveillerende politiemensen en groepje van vier bij een quad op de Eikesingel. Bij het zien van de politie ging de groep er hardlopend vandoor. De groep kon achterhaald worden. Niemand kon een goede verklaring geven over de herkomst van de quad en de reden dat men zo hard wegliep bij het zien van politie. Eén van hen, de verdachte, werd aangehouden. Hij kon zich niet legitimeren en gaf een valse naam op. Aan het bureau erkende hij dat de quad gestolen was in de wijk de Drait. Er is nog geen aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de andere verdachten.

Bolsward: jongen gewond na val van viaduct
De politie heeft zaterdagnacht hulp verleend bij een ongeval op de Workumertrekweg.Bij de tunnel onder de A7 was een 17-jarige knaap uit Tjerkwerd in het gezelschap van twee kameraden op het viaduct geklommen en vervolgens gevallen. Hij is met vermoedelijk meerdere fracturen aan het been overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: politie houdt vernieler aan
De politie heet zondag omstreeks 03.30 uur een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende politiemensen zagen dat de verdachte op het Ruiterskwartier zonder reden meerdere malen tegen een scooter trappen, waardoor de scooter omviel en beschadigd raakte. Toen ze de man wilde aanhouden ging hij er vandoor. Na een achtervolging kon de zeer agressieve man op het Wilhelminaplein worden overmeesterd. Hij is voor nader onderzoek in gesloten. De eigenaar van de scooter, een 36-jarige inwoner van Marssum, deed aangifte.

Drachten: woninginbraak
Tussen zaterdagmiddag 12.00 uur en zondagochtend is ingebroken in een woning aan de Wildzang. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. Uit de woning zijn diverse huishoudelijke apparaten, een tv en een wandklok gestolen. De 29-jarige bewoonster deed aangifte.