Politie Twente

zondag 22 april 2007

Nachtwacht;

politie en bewoners werken samen tegen uitgaansoverlast

Enschede
Politie en buurtbewoners controleerden de afgelopen weken op zaterdagnacht in de wijk Ruwenbosch op vandalen. In de zaterdagnacht van 31 maart, 14 en 21 april hielden ze wacht. Aanleiding voor de actie is overlast van uitgaansjeugd. De actie is gestart om een signaal af te geven: vandalisme wordt niet getolereerd.

Preventie

Eind vorig jaar werd de nachtwacht voor het eerst gehouden. De afgelopen vier weken is er opnieuw gesurveilleerd. Dit keer vanuit preventief oogpunt. Doel is vernielingen tegengaan en een signaal afgeven. Projectleider Kamphuis: "Dit jaar maken wij extra tijd en ruimte vrij om de overlast die wordt veroorzaakt door terugkerende uitgaansjeugd vanuit het centrum naar Enschede-Zuid en -West aan te pakken. De Jeugd heeft immers binnen ons beleid voorrang gekregen."

Resultaten

31 maart
o Er werd gesurveilleerd in de omgeving Mastbos. Zo'n 25 passanten gingen via het Mastbos richting Helmerhoek.
o 3 verdachten werden op heterdaad aangehouden voor het vernielen van een bushokje.
14 april
o Er werd gesurveilleerd in de omgeving Mastbos en Van Veenlaan. Zo'n 100 passanten kwamen voorbij.
o Twee jongemannen werden op heterdaad betrapt nadat zij graffiti hadden gespoten bij het fietstunneltje tussen de wijk Helmerhoek en Ruwenbosch. De jongens zijn ontkomen, maar de politie onderzoekt de zaak.
o Een agent in burger zag een verdachte die nog een onherroepelijk vonnis had openstaan. Hij is aangehouden. Later bleek dat de fiets waarop hij reed vermoedelijk van diefstal afkomstig was. De man is hierop aangehouden voor diefstal van de fiets.
21 april
o Er werd gesurveilleerd in de omgeving Mastbos en Van Veenlaan. Zo'n 70 passanten kwamen voorbij.
o De politie constateerde aan de Wethouder Elhorststraat en de Helenastraat baldadigheid. Er werden vier personen aangehouden voor schreeuwen en bonken op ruiten.
o Op de Geessinkweg/Broekheurnering werden 2 personen aangehouden voor het vernielen van bebording van de Marathon.

Vernielingen in Ruwenbos in 2006
Eind vorig jaar werd de wijk Ruwenbos lastig gevallen door vandalen die in de uitgaansnachten vernielingen aanrichtten. Het ging met name om de straat Mastbos die gebruikt wordt als fietsroute naar de Helmerhoek. Er werden coniferen in brand gestoken, struiken uit de grond getrokken en autoruiten ingegooid. Om de daders op heterdaad te betrappen startte de politie het project 'nachtwacht'. Tijdens de nachtwacht helpen buurtbewoners mee tijdens de surveillance. Eind december 2006 werd de actie voor het eerst gehouden. Het bleef toen rustig en er deden zich geen incidenten voor.

Nachtwacht
Nachtwacht is een project waarbij politie en buurtbewoners samen posten op daders van autovernielingen en andere vormen van overlast en baldadigheid. Het gaat dan om vernielingen, gepleegd in de uitgaansnachten op de (fiets)routes vanuit de binnenstad. De bewoners mogen alleen observeren en verdachte situaties doorgeven aan de agenten.Het is ze uitdrukkelijk verboden om zelf eventuele vandalen aan te pakken.

Belangrijkste doelstellingen
. Het verminderen van het aantal vernielingen.
. Sociale controle onder burgers en de sociale cohesie in de buurt versterken.
. Vertrouwen en geloofwaardigheid van de politie Twente handhaven, dan wel vergroten.
. De aangiftebereidheid onder burgers vergroten.
. Toename van het aantal aangehouden verdachten terzake vernielingen van personenauto's c.q. andere soorten vernielingen in de weekenden.
. Een verhoogd veiligheidsgevoel creëren bij burgers.

Einde bericht
-----------------------

---- --