Politie Twente

22 april 2007

Op stap met BOB en Schutzengel!

In de nacht van zaterdag 21 april op zondag 22 april gingen Twentse agenten de grens over om samen met hun Duitse collega's in gesprek te gaan met jongeren over alcohol, drug en te hard rijden in het verkeer. Naast politieagenten is het promotieteam van BOB aanwezig en vanuit de Kreissportbund zijn leden die aan het internationale preventieproject 'Schutzengel' deelnemen aanwezig.

De gesprekken vonden plaats voor de ingang van discotheek ZAK, gevestigd aan de Rudolf-Dieselstrasse 14, 49843 in Uelsen. Het BOB-promotieteam stond er met de BOB-caravan. Tevens konden jonge Nederlandse en Duitse vrouwen een 'Schutzengelpas' bemachtigen als zij zich opwierpen als Schutzengel* van hun partner. Met deze Schutzengelpas hebben ze gratis toegang tot verschillende Duitse discotheken (voor 24.00 uur). Verder had de Duitse politie 'rauschbrillen' bij zich om jongeren te laten ervaren wat het zicht is als je onder invloed bent van 0,8 promille alcohol.

Schutzengel is een gezamenlijk verkeerspreventieproject van de Duitse en Nederlandse politie dat vorig jaar is opgestart. De aanleiding van de samenwerking waren grote aantallen (ernstige) verkeersongevallen onder jonge bestuurders die de Duitse discotheken bezochten. Uit analyse van de politie uit Niedersachsen bleek dat bij hen veel ongevallen plaatsvonden onder jonge bestuurders. Tevens bleek uit onderzoek bleek dat 70 à 80 procent van het aantal bezoekers van de Duitse discotheken, Nederlandse jongeren zijn. Daarom is besloten om het om projectmatig en internationaal aan te pakken. Het ROVO (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel) en VVN (Veilig Verkeer Nederland) participeren in dit project.

Het afgelopen jaar hebben diverse controles plaatsgevonden aan de grensstreek in het kader van Schutzengel. De alcohol- en snelheidscontroles werden gehouden op de wegen naar en van de discotheek. Uit controles bleek dat een groot aantal weggebruikers de maximum snelheid overschreed. Er was in een aantal gevallen ook sprake van rijden onder invloed van alcohol. In de nacht van zaterdag 21 april en de vroege ochtend van zondag 22 april gaat de politie controleren op snelheid en alcohol.

Resultaten controles:
Op zaterdag 21 april 2007 werd van 23.00 uur tot 01.00 uur gecontroleerd op verkeer naar discotheek Index te Suddorf. Hierbij overtraden 9 bestuurders de toegestane snelheid van 120 km. De hoogst gemeten snelheid was 177 km. Dit betrof een Rus die tevens voor 60.000 euro aan telefoontjes in zijn auto had liggen. Deze man is ter plaatse door de politie aangehouden. De politie stelt een onderzoek in. In totaal hebben 58 bestuurders een blaastest gedaan en dit was allemaal in orde.

Van 2.15 uur tot 05.00 uur werd gecontroleerd aan de Uelserweg in Mander op het verkeer dat van discotheek ZAK terug kwam. Hier was de toegestane snelheid 60 km. Er zijn 4 snelheidsovertredingen geweest. De hoogst gemeten snelheid was 116 km. Van deze persoon is het rijbewijs ingevorderd. In totaal zijn hier 69 blaastesten afgenomen, waarvan er 1 persoon beginnend bestuurder was en teveel gedronken had. Dit is een strafbaar feit.
Tenslotte hebben twee personen een proces-verbaal gekregen voor blauwe verlichting en ondoorzichtige ruiten op de auto.

In totaal zijn 100 Schutzengelpassen uitgedeeld. De politie is tevreden over het resultaat van deze actie.

* Een 'Schutzengel/Beschermengel' is een jonge Duitse of Nederlandse vrouw ( 16 tot 24 jaar) die invloed moet uitoefenen op haar vriend(in) zodat deze niet met alcohol en/of drugs achter het stuur plaatsneemt. Zo wordt voorkomen dat hij of zij zichzelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chantal Westerhoff
Politie Twente
Tel: 053-4555144

of
Achim van Remmerden
Polizeiinspektion Emsland / Grafschaft Bentheim
Tel: (0049)(0173) 51 979 55

-----------------------

---- --