Politie Groningen

zondag 22 april 2007

Provincie Groningen, 22-04-2007

Groningen: veroorzaker aanrijding kiest hazenpad

Een 53-jarige inwoner van Groningen raakte zaterdagmiddag gewond toen hij op het Hoge der Aa met zijn fiets door een auto werd aangereden. De bestuurder van de auto, een witte VW Caddy, stapte uit om te informeren hoe het met de fietser ging, maar koos daarna het hazenpad. Dankzij getuigen beschikt de politie over het kenteken van de auto en probeert de bestuurder te achterhalen. Het slachtoffer liep waarschijnlijk een gebroken hand op.

Groningen: vernielingen bij ziekenhuis

Personeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen greep zaterdagnacht een aantal jongeren in de kraag dat bij het ziekenhuis enkele fietsen had vernield. Tegenover de politie gaf een van de jongeren toe dat hij onder andere vanaf het plein bij het ziekenhuis een fiets de ambulance-ingang in had gesmeten, zo'n drie meter naar beneden. Op beelden van een beveiligingscamera was eveneens te zien dat de 17-jarige tegen andere fietsen schopte. Met een aantal bekeuringen op zak voor onder andere baldadigheid en dronkenschap werd hij door de politie thuis bij zijn vader afgeleverd.

Groningen: problemen bij café

De politie moest zaterdagnacht een aantal keren in het geweer komen voor problemen rond een café aan de Eikenlaan. Rond twee uur zou een 16-jarige bezoekster van het café zijn geslagen door een 41-jarige man uit Groningen. De schermutselingen hadden zich daarna op straat voortgezet. Daar werd de 41-jarige door de politie aangehouden. De verdachte verklaarde dat juist hij door het meisje en haar moeder was geslagen. Deze 45-jarige vrouw, eveneens afkomstig uit Groningen, werd korte tijd later aangehouden. Zij zou deel hebben uitgemaakt van een nieuwe vechtpartij op straat bij het café. Ook een 20-jarige inwoner van Groningen werd aangehouden. Wat aan de vechtpartijen ten grondslag lag, is nog onbekend.

Groningen: Zuidbroekster in de boeien

Een nachtje stappen in de Stad liep voor een 18-jarige inwoner van Zuidbroek zaterdagnacht uit op een verblijf op het politiebureau. De jongeman viel op de Grote Markt twee politieagenten lastig en vond dat zij een - kennelijk - verstopt openbaar toilet moesten repareren. Diverse pogingen de man duidelijk te maken dat de politie daar niet voor is, liepen op niets uit. Ook vorderingen van de agenten om hun niet langer voor de voeten te lopen, maakten geen indruk. De knaap verzette zich toen hij werd aangehouden maar ging in de boeien toen met pepperspray werd gedreigd. De agenten konden daarna van de Zuidbroekster nog het nodige aan beledigingen incasseren. De Oostgroninger mocht later in de nacht het politiebureau verlaten nadat procesverbaal was opgemaakt.

Groningen: verdachten vluchten via restaurant

Een aantal verdachten van mishandeling dacht zaterdagnacht uit handen van de politie te kunnen blijven door in de Poelestraat een restaurant in te rennen. Een getuige zag dit en waarschuwde de meldkamer van de politie. Agenten kregen van de bedrijfsleider van het horecapand echter te horen dat er niemand zijn bedrijf was binnengegaan. Nadere informatie van de melder van de mishandeling, deed de agenten besluiten opnieuw het pand met een bezoek te vereren. Toen bleek dat achter de nooduitgang van het gebouw zich inderdaad drie mannen hadden verschanst. Zij werden aangehouden. Het drietal, 32, 31 en 21 jaar, zou in de Poelestraat een man hebben belaagd. Toen deze door een voorbijganger werd geholpen richtte de agressie zich tegen hem. Ze waren daarna het restaurant binnen gerend.

Delfzijl: Kabeldief aangehouden

Een 32-jarige inwoner van Delfzijl werd zaterdagavond aangehouden nadat hij elektriciteitskabel had gestolen. De politie kreeg een melding dat de man een aantal keren met elektriciteitsdraden achterop de fiets naar een bepaald pand aan de Batterijstraat reed. Agenten zagen bij die plek inderdaad een partij kabel liggen. Op dat moment kwam de 32-jarige Delfzijlster aanfietsen. In eerste instantie verklaarde hij dat hij de kabel had gevonden bij een vuilniscontainer. Nader onderzoek van de politie wees uit dat de bedrading kabels afkomstig was uit de voormalige autowasplaats aan de IJslandsestraat. De Delfzijlster werd aangehouden.

Leek: niet snel genoeg

Een 19-jarige inwoner van Nietap moest het zaterdagavond afleggen tegen de conditie van een politieagent. De jongeman maakte deel uit van een grote groep jeugdigen die op het Landgoed Nienoord in Leek voor overlast zorgde. Toen de politie de nog volle blikken bier van de jongeren in beslag wilde nemen, ging een van de knapen er met een tree bier vandoor. Na een korte achtervolging met de politieauto besloot een van de agenten te voet de sprint in te zetten. Na enige tijd wist hij de vluchtende te achterhalen. Deze werd voorzien van een bekeuring voor het drinken van alcohol op straat en voor openbare dronkenschap. Zijn blikken bier werden alsnog in beslag genomen. Van de overige jongeren op het terrein werden de namen genoteerd.

Ulrum: karts ontvreemd

Bij een inbraak in het gebouw van de kartbaan in Ulrum zijn zaterdagnacht twee racekarts gestolen. De machines vertegenwoordigen een waarde van enkele duizenden euro's. Hoe de autootjes zijn vervoerd is nog niet bekend. De daders kwamen de opslagloods binnen door een deur open te breken.

Delfzijl: discobezoeker slaat vrouw

Een bezoeker van een discotheek in Delfzijl sloeg zaterdagnacht bij de uitgang een meisje in het gezicht. Dat gebeurde onder toeziend oog van enkele agenten die de man, een 29-jarige inwoner van Groningen, in de gaten hielden omdat hij in de discotheek al vervelend was geweest. De man werd ter plekke aangehouden en ingesloten. Het slachtoffer, een 20-jarige inwoonster van Appingedam, hield aan de klap onder meer een blauw oog over.

Siddeburen: motorrijder blijkt agent

Een 21-jarige inwoner van Appingedam raakte zaterdagavond zijn rijbewijs kwijt nadat hij op de provinciale weg N387 bij Siddeburen veel te hard had gereden. Een motoragent noteerde snelheden variërend van 160 tot 170 kilometer per uur. Op de provinciale weg mag 100 kilometer worden gereden. De jonge automobilist verklaarde het gaspedaal wat dieper dan normaal te hebben ingetrapt omdat er een motorrijder achter hem zat. Hij had echter niet gezien dat het een motoragent was.