PRESS RELEASE


Time :
12:42:38

Date :
22 April 2007

Sender Name:
pharma.be

pharma.be reageert op de paracetamolreis (21/04)

pharma.be wees er vier jaar geleden de federale Minister van Economie, toen nog Mevr. Fientje Moerman, op dat de loodzware procedure voor prijsbepaling een normale prijsconcurrentie voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen belette. Er is sedert enkele maanden een akkoord met haar opvolger om de prijsconcurrentie toe te laten, dit is een vrije prijsvorming ingevolge concurrentie voor zover die prijsvorming onder de indexering blijft. Dit voorstel is door alle noodzakelijke overlegorganen behandeld en kan snel worden ingevoerd.

Het voorstel van pharma.be komt tegemoet aan de verwondering over prijsverschillen inzake paracetamol tussen de produkten die in Nederland in grootdistributieketens worden verkocht en de pijnstillers waarvan in België de verkoop exclusief tot de apotheken beperkt blijft. Immers, om die toestand te normaliseren, is het niet nodig noch aangewezen om het aanbod door aanbestedingen te beperken, terwijl de produktie in Europa kan blijven en apotheken deel kunnen blijven uitmaken van de Belgische gezondheidszorg. Het is onwenselijk dat geneesmiddelen lokvogelprodukten worden van de grootdistributie.

De gezondheidswandeling die sommigen gisteren in Nederland hebben gemaakt, had best iets langer mogen zijn. Dan zouden de wandelaars hebben vastgesteld dat de Nederlandse prijzen voor de 100 meest gebruikte terugbetaalde octrooigeneesmiddelen 17% hoger zijn dan de Belgische.

Voor meer informatie :
Olivier Remels
0477 20 26 65
or@pharma.be