Politie Midden- en West Brabant

Internationale samenwerking tijdens drugsactie Etoile

BREDA, 22 april 2007

Internationale samenwerking tijdens drugsactie Etoile

TILBURG/BRUSSEL: Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben tussen zaterdag 21 april en zondag 22 april 2007 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de actie, die de naam Etoile draagt, zijn onder andere 34 personen aangehouden, ca. 2,5 kg softdrugs, ruim 600 harddrugs en ruim 1500 xtc-tabletten in beslag genomen.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie van zaterdag startte rond 11:00 uur en duurde in Nederland tot zondagmorgen 03:00 uur. De controles concentreerden zich in de vier deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen maar ook in treinen en in de politie bekende drugspanden. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst.

Internationaal informatiepunt

In Tournai (B) was een Internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actietijd politie en douanemensen uit de 4 landen aanwezig waren. Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen als men informatie wensten over personen of voertuigen uit de landen. Het informatieknooppunt werd 10-tallen keren door opsporingsambtenaren uit de 4 landen om informatie gevraagd.

Aan de actie in Nederland hebben 100 medewerkers van de regiokorpsen in Zuid-Nederland, waaronder regio Zeeland, Midden en West-Brabant, Joint Hit Team, Rotterdam-Rijnmond, het Korps Landelijke Politiediensten spoor en verkeer, en Douane deelgenomen. In België zijn ongeveer 500 medewerkers van Federale en Lokale Politie en van de Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met samen ongeveer zeventig opsporingsambtenaren van politie en douane.

Spoorwegen

De controle van de spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons vanwaar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken werden antidrugscontroles uitgevoerd. Er werd hierbij nauw samengewerkt met de collega's van de Spoorwegpolitie Antwerpen en de Franse Douane. Er werden passieve drugshonden ingezet van de Nederlandse Spoorwegpolitie en de Nederlandse douane.

Op het station in Roosendaal werden in het totaal 14 personen aangehouden. Er werd daarbij 63 gram hennep aangetroffen en 280 gram cocaïne. De cocaïne werd aangetroffen bij een man uit Litouwen die bij het zien van de politieambtenaren wegvluchtte. Na een korte achtervolging werd hij op het station aangehouden.

Op het station in Antwerpen werd in de Thalystrein een Fransman aangehouden welke in het bezit bleek van 315 gram speed, 27 XTC tabletten en 1 LSD-tablet.

Een bijzondere aanhouden vond plaats op Gare Du Nord in Parijs. Daar werd een keurig geklede Ierse man aangehouden in de Thalys vanuit Nederland. De drugshond van het KLPD welke de Franse Douane ondersteunde attendeerde op drugsbezit en vervolgens bleek de man 197 gram cocaïne op het lichaam te hebben geplakt.

Nederland
In Nederland waren de acties gericht op zowel inkomend als uitgaand verkeer op de verkeersassen rondom de grensstreek Nederland-België. Er werden tientallen Franse, Luxemburgse en Belgische automobilisten staande gehouden en gecontroleerd.

Op de Rijksweg A 16 werd samengewerkt door de collega's van het Joint Hit Team en de Regiopolitie Rotterdam Rijnmond. Hierbij werd in Rotterdam 1 Fransman aangetroffen met 3 gram heroïne en op de A-16 richting grens 1 Fransman met 5 gram hennep.

Bij controles op de uitvalswegen in Tilburg richting Belgie werd in het totaal bij 15 Belgen verdovende middelen aangetroffen Daarbij werd in het totaal 60 gram hennep, 15 gram hasj en acht joints in beslag genomen.

Op de Rijksweg A2 werd door de collega's van het Joint Hit Team samen met de KLPD gecontroleerd. Er werden 3 Fransen aangehouden welke in het bezit bleken van 3,9 gram hennep; 4,9 gram Hasj; 16,7 gram heroïne; 13,3 gram cocaïne. Ze zijn na verhoor met een dagvaarding heengezonden. De KLPD controleerde tijdens de actie het verkeer op snelheid in combinatie met de catch-ken en noteerde de kentekens van 215 automobilisten, die te hard reden. Een drugsrunner kreeg een proces-verbaal voor een forse overschrijding van de maximum snelheid. De man reed 196 km/u, terwijl de toegestane maximum snelheid 120 km/u bedroeg.

In Terneuzen werd door politiemensen van het drugsproject Houdgreep een Nederlander aangehouden die in het bezit bleek te zijn van een kleine hoeveelheid softdrugs. Direct daarna werd door de Zeeuwse politie een inval gedaan in het verkooppunt aan de Donze Visserstraat in Terneuzen waarbij twee Nederlanders zijn aangehouden. In het pand is bij een zoeking 260 gram softdrugs gevonden. Het tweetal is in verzekering gesteld.

Belgie

In België troffen agenten bij 125 personen verdovende middelen aan. 12 personen werden aangehouden en in verzekering gesteld. In Luik werd bij een controle van een Frans voertuig 2 kilo hasj aangetroffen en 300 gram cocaïne. In Lanaken werden 1500 XTC tabletten en 500 paddo's in beslag genomen.

Catch-Ken
Tijdens deze controle is gebruik gemaakt van de Catch Ken. Catch Ken is een systeem dat alle nummerplaten van voertuigen die passeren 'scant' en vergelijkt met een bestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In het systeem kunnen ook nummerplaten worden ingebracht waarvan de politie het vermoeden heeft dat deze kunnen passeren. De waarnemer krijgt vervolgens een signaal dat het systeem een 'hit' heeft en geeft dat door aan een andere politie-eenheid. Deze kan controleren of het systeem daadwerkelijk een nummerplaat heeft gelezen die voorkomt in een van de ingevoerde registers om vervolgens gerichte actie te ondernemen.

Geschiedenis
Onder de naam 'Hazeldonk' werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel en drugstoerisme tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden.

Voordelen van deze internationale samenwerking zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen leren vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar een gezamenlijke controleacties te houden.

Drugspanden
De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt; ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile-acties.

Auteur: Henk Snepvangers