Politie Gelderland-Zuid

Jongens met balletjespistolen aangehouden

Nijmegen, 22-04-2007 o Vrijdagmiddag heeft de politie in het Kronenburgerpark twee Nijmeegse jongens van 15 en 18 jaar aangehouden. Dit gebeurde na een melding dat de jongens in het park waren gezien in het bezit van een vuurwapen.

De jongens hadden de pistolen op aandringen van een getuige al op de grond gelegd. Het bleek te gaan om drie zogenaamde balletjespistolen die echter, zelfs voor getrainde politiemensen, nauwelijks van echt te onderscheiden waren.
De jongens waren vrijdag naar Kleve gefietst om daar de pistolen te kopen. Deze zijn door de politie in beslag genomen. Na verhoor op het politiebureau zijn de jongen overgedragen aan hun ouders. Met de Officier van Justitie zal de komende week worden overlegd over de afdoening.

WAARSCHUWING

Hoewel dergelijk pistolen, die niet van echte te onderscheiden zijn, in het buitenland soms vrij te koop zijn, is het in Nederland streng verboden dit soort wapens in het bezit te hebben. Bij aanhouding kan de straf gelijk zijn aan de straf voor het bezit van een echt vuurwapen.

Daarnaast is voor de bezitter van een dergelijk pistool zeer gevaarlijk zijn om hiermee over straat te lopen. Wanneer met een dergelijk wapen op een politieagent wordt gericht, zal deze geen moment twijfelen en volgens de instructies ook zijn vuurwapen ter hand nemen. Het is in Nederland eerder voor gekomen dat iemand door een agent werd neergeschoten nadat er met een goed gelijkend speelgoedpistool op hem werd gericht. De agent had in dat geval volledig terecht geschoten.
(03)