Ingezonden persbericht

|Datum|:|21 april 2007                                                   |
|Titel|:|100.000 Ruiterbewijs                                            |

Honderdduizendste Ruiterbewijs uitgegeven

DOORN (SRR) - Op zaterdag 21 april werd bij vijfsterren manege Den Toom in Doorn door Joke van der Zee het honderdduizendste ruiterbewijs behaald. Tijdens een sfeervolle receptie vierde de SRR (Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruitersport) dit heuglijke feit in aanwezigheid van een grote groep genodigden waaronder Hans van der Kolk, de bezitter van het allereerste exemplaar van het ruiterbewijs.

Het spande er nog even om die dag, toen Babusjka, het paard van Van der Zee, eenmaal stopte voor een hindernis. Daarna sprong hij er gelukkig weer heel gemakkelijk overheen. In alle overige negen onderdelen zoals op- en afstijgen, de optoming, het zelfstandig rijden en het rijden op de openbare weg binnen de bebouwde kom weg behaalde ze echter meer dan voldoende punten om in aanmerking te komen voor het felbegeerde ruiterbewijs.

Examinator Bert Kok prees instructeur Martijn van Kooij voor de goede voorbereiding: 'Het niveau van deze groep was boven het gemiddelde en alle twaalf deelnemers scoorden ruim voldoende. Ik zag zelfs sommige deelnemers automobilisten met een handgebaar even bedanken omdat die rekening met hen hielden. Goede instelling!' SRR-voorzitter Toon Hulshof overhandigde de honderdduizendste ruiterbewijshoudster behalve een superformaat ruiterbewijs een VIP-arrangement voor 4 personen voor de voorstelling Cavalia in Amsterdam. Hulshof is blij met de kwaliteitsslag die gemaakt is. 'Door de goede bijscholing van instructeurs en examinatoren zijn wij met deze manier van examens afnemen goed voorbereid op de toekomst. Het is nog niet zeker, maar het zou best wel eens kunnen dat in de komende jaren een ruiterbewijs of koetsiersbewijs verplicht wordt voor iedereen die met een paard de openbare weg op gaat.' Met het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dat verantwoordelijk is voor alle examens, te land, ter zee en in de lucht is vorig jaar al een convenant afgesloten om te zorgen dat de examens voldoen aan alle (toekomstige) eisen. Ook zijn de theorievragen afgestemd op de vragen voor het motorrijtuigen examen. René Claessens die namens het CBR aanwezig was betoogde dat hiermee het mes aan twee kanten snijdt: 'De theorievragen gaan bijvoorbeeld over de plaats op de weg voor ruiters en menners. Omdat dit soort vragen ook in de theorie-examens voor motorvoertuigen is opgenomen zullen de rijschoolhouders hier aandacht aan besteden. Daardoor kweken we ook bij die weggebruikers begrip voor paarden op de weg.'

Namens de Recreatiesport vereniging van de KNHS overhandigde Boudewijn Commandeur aan Joke van der Zee een jaarabonnement op het ledenblad Paardensport en het studieboek EHBO voor paarden.

Auteur: Dorli Welp