KNHS


Brigitte Vonk en Finnegan winnen NK Jachtpaarden

22 april 2007


SOESTDIJK- (KNHS) Op het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden wordt beslist wie het beste jachtpaard van Nederland is. Het gaat er dus niet om dat de beste jachtruiter van Nederland wordt gehuldigd, maar het is zijn (of in dit geval haar) paard dat in het zonnetje wordt gezet.

Met die zon zat het wel goed overigens. Onder een strakblauwe hemel en ideale temperaturen werd het kampioenschap verreden, al jaren achtereen in de achtertuin van Paleis Soestdijk. Eigenlijk hoef je niet eens van paarden te houden om van dit kampioenschap te genieten. De sfeer en de ambiance, de prachtige omgeving, de rijkelijk vloeiende champagne, goede - maar ook overmoedige ruiters op héle brave paarden, dames met de meest prachtige hoofddeksels, heren met hoge hoeden. Kortom: genoeg te zien en te beleven.

Je zou bijna vergeten dat jachtpaarden de hoofdrol spelen op dit NK. Brigitte Vonk (Ulestraten) vergat dat niet. Haar prachtige Iers gefokte schimmel Finnegan werd na de exterieurkeuring, de terreinproef en de keuring onder de man uitgeroepen tot Nederlands Kampioen in de zwaarste klasse; de Masters. Brigitte strijdt niet onverdienstelijk mee in de eventingwedstrijden om de Vive la Vie eventingCup 2007. De amazone, die in 2004 de Members (lagere klasse) won, bracht tijdens de prijsuitreiking en emotionele hommage aan haar paard. "Finnegan is twaalf jaar, ik heb hem sinds 2001 in mijn bezit. Finnegan is gemáákt voor de jacht. Hij heeft dit zó verdiend." Met tranen in de ogen, toonde ze haar bokaal aan het publiek.

Frank Kloppert (Hilversum) kreeg van KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel de tweede prijs overhandigd. "Mijn paard Damian is een dertienjarige Ier. Ik rijd met hem ongeveer acht jachten per jaar, liefst zware jachten met grote sloten. Damian heeft enorm veel vermogen en hij gaat er graag voor. Hij is één meter tachtig groot en kan zich enorm opwinden, maar is op een trensje te rijden, als je hem maar in zijn waarde laat. Als je hem beledigt, gaat hij er met je vandoor maar als je hem netjes behandelt, is hij op je pinken te rijden."

Bij de Members was het verschil tussen de winnaar en de tweede plaats minimaal. Met slechts drietiende punt verschil trok Leo Kock (Zeddam) aan het langste eind. Zijn paard Mc. Conner heeft de respectabele leeftijd van 19 jaar. Mc Conner is een ervaren jachtpaard met een gouden karakter. Kock: "Ik ben heel trots op mijn paard. We gingen weg met het idee om een leuke cross te rijden, want dat doet ie zo graag. Het is eigenlijk tot mijn stomme verbazing dat we wonnen. Overigens waren de nummers één tot en met vijf in de Members klasse leden van Jachtvereniging Soestdijk. Ook daar ben ik trots op!"

Foto: Brigitte Vonk met Finnegan

Uitslagen:

Masters:

1: Mevr. B. Vonk (Ulestraten), Finnegan

2: Dhr. F. Kloppert (Hilversum), Damian

3: Dhr. J. Kartman, The Honorable Go

4: Mevr. J.H. Morsink (Almelo), Blue Not

5: Dhr. F. Teunissen, Mr. Dibble

Members:

1: Dhr. L.M.B.M. Kock (Zeddam), Mc. Conner

2: Dhr. A. de Jong, Naughty by instinct

3: Mej. C.D.H. Ankersmit, Kimbel K.

4: Dhr. P.M. Massee, Storm

5: Dhr. G.G. van Dijk, O'reilly

Tekst en foto's: Janine Verhoef