21.03.2007 / 15:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Arbeid en gehoor

Arbeid en gehoor

Nationaal Debat ARBEID & GEHOOR - maandag 23 april 2007

Aandacht voor opsporing en begeleiding van slechthorenden op de werkvloer

De organisatoren van het Nationaal Debat Arbeid en Gehoor (www.arbeidengehoor.nl) vinden dat het tijd is om afspraken te maken over hoe werknemers met een verminderd gehoor optimaal kunnen worden opgespoord en begeleid. Op maandag 23 april 2007 is daarom een levendig debat georganiseerd in het ontvangstcentrum van Heineken Nederland in Zoeterwoude. Het debat is gericht op vertegenwoordigers van de re-integratiebedrijven, (arbeids)verzekeraars, audiologische centra, patiƫntenorganisaties, werkgevers, werknemers en de overheid. Het symposium vindt plaats als onderdeel van de Week van het Oor (21 t/m 28 april 2007).

Er is voldoende aanleiding voor een pittig debat: De diagnose gehooraandoeningen staat op de tweede plaats van de meest gemelde beroepsziekten: meer dan 25% van alle meldingen (bron: Centrum voor Beroepsziekten). Bekende risicoberoepen voor slechthorendheid zijn de machine gebonden beroepen, werkenden die blootstaan aan verkeerslawaai, militairen, politie en beroepen in de muziekbranche en horeca. Maar ook werknemers in andere beroepen kunnen door diverse oorzaken problemen ondervinden met het horen en comnmuniceren.

Het belang van een goed gehoor verschilt per sector en functie. Goed kunnen horen is van belang voor communicatie (bijv. tijdens overleg met collega's) en veiligheid (o.a. het juist waarnemen van instructies en waarschuwingssignalen). Naar schatting zijn er in Nederland 200.000 werkenden die in hun functioneren kunnen worden gehinderd door hun slechthorendheid. In de meeste gevallen zullen de slechthorenden zich wel redden, maar het blijkt veel energie te kosten. Werkgerelateerde psychische vermoeidheid is een belangrijk kenmerk van de slechthorende. (Bron: Kramer SE, et al., VUmc 2002).

De kosten voor werkgerelateerde hoorproblematiek worden in Amerika geschat op zo'n 1,5% tot 2% van het Bruto Nationaal Product. Dr. Robert Ruben van het Albert Einstein College of Medicine in New York, zal aan het begin van het debat toelichten op welke wijze werkgerelateerde slechthorendheid de maatschappij geld kost.

Aan het debat nemen diverse prominente vertegenwoordigers deel uit de wereld van arbeid en gehoor, zoals Carmen de Jonge(directeur Boaborea), Jan van Zijl (voorzitter Raad voor Werk en Inkomen), Roel Feringa (directeur Arbeidsveiligheid- en gezondheid, Min. SZW), Frank van Dijk (hoogleraar arbo en hoofd Coronelinstituut AMC), Martin Harms (directeur inkoop re-integratie UWV) en Rene Delleman (arbodirecteur Ardyn). Het debat wordt geleid door Inge Diepman en samengevat door Peter van Lieshout, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dagvoorzitter is Geert Derks, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden.

Het Nationaal Debat Arbeid en Gehoor vindt plaats op maandag 23 april 2007, van 13.30-17.30 uur in het ontvangstcentrum van Heineken Nederland in Zoeterwoude. Aanmelden kan op www.arbeidengehoor.nl . De kosten bedragen 175,- euro per persoon.

Het Nationaal Debat Arbeid en Gehoor is een initiatief van de Federatie Nederlandse Audiologische Centra (www.fedac.nl ) en de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (www.nvvs.nl ), samen met de Nationale Hoorstichting (www.hoorstichting.nl) en de organisatoren van de Week van het Oor (www.weekvanhetoor.nl), de wordt gehouden van 21 t/m 28 april. Medewerking aan de organisatie van het debat wordt verder verleend door FAMA (www.fama.nl ) en Heineken Nederland.

Meer informatie:
Arbeid & Gehoor (Limetree): 020-635 3 099 / 06-532 33 183