Gemeente Abcoude


Een nieuw station voor Abcoude: 23 april in gebruik

Planning werkzaamheden
Hoe is het station straks bereikbaar?
Een tijdelijk perron op het oude station
Verwijdering fietsen oude station op 21 en 22 april Het nieuwe stationsgebied
Het oude stationsgebied
Meer informatie

Ten noorden (± 500 meter) van het Gein, tussen het spoor en het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Hollandse Kade, staat al enige tijd het nieuwe station. Op maandag 23 april 2007 wordt dit nieuwe station in gebruik genomen. Maar voor die tijd moet eerst nog het nodige werk worden verzet.

Planning werkzaamheden

weekend 14/15 april
geen treinverkeer Amsterdam-Utrecht wegens werkzaamheden aan het spoor 16-20 april

twee van de vier sporen beschikbaar

tijdelijk perron richting Utrecht (Indijkweg): reizigers richting Utrecht vertrekken van het oude perron, reizigers richting Amsterdam vertrekken van het tijdelijke perron, tussen 7.00 en 9.00 en 17.00 en 19.00 uur worden pendelbussen ingezet van oude station naar tijdelijk perron

vrijdag 20 april 24:00 uur tot maandag 23 april 04:00 uur Spoorlaan en een deel van de Hollandse kade afgezet wegens werkzaamheden aan het spoor
weekend 21/22 april

geen treinverkeer Amsterdam-Utrecht wegens werkzaamheden aan het spoor

fietsenstallingen worden verplaatst van het oude naar het nieuwe station
spoorwegovergang wordt buiten gebruik gesteld
maandag 23 april

nieuwe station in gebruik

woensdag 25 april

dienstregeling 2007 in gebruik

oktober / november

verwijdering noodbrug over Gein bij het oude station en aanleg nieuwe brug op de plek van de huidige spoorbrug

Hoe is het station straks bereikbaar?

Om de ingebruikname van het nieuwe station goed te laten verlopen moeten NS, Prorail en de gemeente Abcoude nauw samenwerken. Afgesproken is dat de gemeente verantwoordelijk is voor de ontsluiting van het nieuwe stationsgebied en voor de tijdelijke busplaatsen. De toegangsweg naar het nieuwe station, de Spoorlaan is op maandag 30 oktober 2006 officieel geopend door wethouder Dick Kok van de gemeente Abcoude.

Via de Spoorlaan kunt u het nieuwe station per auto, fiets, of te voet bereiken. Bij het station zijn eerst tijdelijke voorzieningen aangelegd. Uw fiets kunt u kwijt in de fietsenstalling. Voor autos is er parkeergelegenheid. De (tunnel)ingang van het station is bereikbaar via een verhard voetpad. Deze tijdelijke voorzieningen worden door Prorail voor 23 april 2007 aangelegd. Op de bijgevoegde kaartjes ziet u welke voorziening u waar kunt vinden. Vooralsnog verandert er niets in de locaties van de bushaltes; er zijn voorlopig geen plannen om de bus te laten stoppen bij het station. De gemeente is hierover in gesprek met de busmaatschappijen. Na aanleg van het Geinplein, begin 2008, worden de definitieve voorzieningen voor het station aangebracht.

Een tijdelijk perron op het oude station

Van 16 tot en met 20 april is er een tijdelijk perron voor reizigers richting Utrecht. Dit perron ligt richting Utrecht bij de Indijkweg. Vanwege de inzet van pendelbusjes van de NS naar dit tijdelijke perron is de Indijkweg deze dagen afgesloten voor al het overige verkeer.

Verwijdering fietsen oude station op 21 en 22 april

In het weekend van 21 en 22 april 2007 wordt de oude fietsenstalling verplaatst naar het nieuwe station van Abcoude. ProRail doet er alles aan om de overlast te beperken en de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar daarvoor heeft Prorail uw hulp nodig. Prorail vraagt u daarom om uw fiets vóór 21 april te verwijderen uit de oude fietsenstalling. Fietsen die in het weekend van 21 en 22 april 2007 nog in de fietsenstalling aanwezig zijn, zullen door ProRail worden verwijderd. Vanaf 23 april 2007 kunt u uw fiets plaatsen in de fietsenstalling bij het nieuwe station. Hebt u hierover nog vragen, dan kunt u een email sturen naar amsterdam-utrecht@prorail.nl.

Het nieuwe stationsgebied

Het nieuwe station heeft een zogeheten eilandperron; een perron temidden van de nieuwe sporenbundel. Hierlangs kunnen de stoptreinen stoppen en kunnen de intercitys ongehinderd op het andere spoor doorrijden. Het station krijgt één ruime onderdoorgang als toegang tot het perron. Bij het nieuwe station komt een nieuw stationsplein (Geinplein) met daarbij uiteraard voorzieningen als een fietsenstalling, fietskluizen en parkeerplaatsen. De aanleg van deze voorzieningen kan pas starten nadat de werkzaamheden aan het spoor zijn afgerond. De gemeente begint daarom na de zomervakantie met de aanleg van het Geinplein, voor het station. Dit plein is naar verwachting eind 2007, begin 2008 gereed.

Het oude stationsgebied

Na omzetting van de sporen saneert Prorail de oude spoorbaan. Dit houdt in: het verwijderen van de bovenleidingen, rails en bielzen en het afgraven van de spoorbaan. Verder plaatst Prorail hekwerken en zaait de ecologische zone in met riet. Later in het jaar wordt de oude spoorwegovergang weggehaald, waarna de wegen Gein Noord en Gein Zuid kunnen worden afgemaakt. Wij brengen u nog op de hoogte van de planning van deze werkzaamheden.

Het oude station wordt gesloopt, dat wil zeggen: het perron, het tunneltje, de luifel en het voormalige plaatskaartenkantoor annex wachtruimte. De verharding van het parkeerterrein blijft liggen. Het monumentale witte stationsgebouw blijft staan. Het Indijkpad is inmiddels hersteld. Er komt nog een afscheiding tussen het fietspad en het aquaduct. Voor de verdere invulling van het gebied is de gemeente in overleg met de verschillende eigenaren van de gronden.

Meer informatie

Inwoners van de gemeente Abcoude ontvangen begin april een informatiefolder over de wijzigingen in het treinverkeer en rondom het station. Deze folder wordt huis aan huis verspreid. Voor meer informatie over het nieuwe stationsgebied kunt u kijken op de gemeentelijke website www.abcoude.nl. Voor meer informatie over actuele treintijden en wijzigingen in de dienstregeling kunt u kijken op www.ns.nl. Voor werkzaamheden aan het spoor kunt u kijken op www.prorail.nl.