Technische Universiteit Delft

Gastschrijver Tommy Wieringa
door M&C

De dynamica van begeerte - In de maanden april en mei 2007 treedt auteur Tommy Wieringa op als zevende gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft. Onder de titel De dynamica van begeerte zal hij gedurende drie openbare bijeenkomsten en een masterclass aard en wezen van de menselijke begeerte onderzoeken.

23 april 2007 - 31 mei 2007
plaats: Aula TU Delft

Tommy Wieringa (1967) studeerde geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht. Hij werkte als aanstekerverkoper en lokettist voordat hij zich volledig op het schrijven wierp. Hij debuteerde in 1995, zijn laatste romans zijn Alles over Tristan (Halewijnprijs 2002) en Joe Speedboot (Bordewijkprijs 2006). Begin 2006 verschenen zijn gebundelde reisverhalen in Ik was nooit in Isfahaan. Tommy Wieringa is columnist bij dagblad De Pers en het tijdschrift Hollands Diep, en schrijft voor de kunst- en literatuurpagina's van NRC Handelsblad.

Tommy Wieringa begint zijn collegeperiode met een openbaar college, getiteld De werken van begeerte. Begeerte is het stuwende principe zonder welke de mensheid hoogte- noch dieptepunten zou kennen. Het is zowel een scheppende als een vernietigende kracht, een bron van lijden en genot, en strekt zich uit over alle terreinen van het menselijk handelen. In de geestesrichtingen van Boeddha, de islam en het christendom vindt de begeerte drie uiterst verfijnde methoden van straf en onderdrukking. De reclame vormt aan de andere kant weer een krachtig propaganda-instrument van de begeerte. Tussen deze twee polen ligt het onderzoeksgebied van het gastschrijverschap 2007.

Tommy Wieringa zal in verband met `De dynamica van begeerte' tijdens het gastschrijverschap ingaan op het lustrumthema van de TU Delft `Duurzaamheid en Afrika'.

Openingscollege De werken van begeerte
Het openbare openingscollege van Tommy Wieringa vindt plaats op maandag 23 april 2007 in de aula van de TU Delft; aanvang 20.00 uur. Aansluitend wordt de gastschrijver voor het publiek geïnterviewd door Wim Brands, presentator/eindredacteur van De Avonden (VPRO radio) en maker van het tv-programma Boeken (VPRO). De TU Delft nodigt alle aanwezigen na afloop uit voor een drankje en een hapje.

Masterclass
De masterclass is uitsluitend toegankelijk voor studenten van de TU Delft. Studenten die de hele masterclass hebben doorlopen krijgen na afloop een certificaat uitgereikt.

Tommy Wieringa zal met de studenten een bezoek brengen aan een streng zen-boeddhistisch klooster in Drenthe, om proefondervindelijk inzicht te krijgen in het onderdrukken van begeerte volgens de boeddhistische wet.

Een extra excursie gaat naar de Hortus Botanicus in Leiden, met als motto `Van brem tot Sylvia Saint'. Hier wordt de rol van begeerte en voortplanting onderzocht in de natuur, en in verband gebracht met de menselijke seksualiteit en de grote rol van pornografie in de moderne wereld.

De studenten zullen gedurende de colleges installaties ontwerpen die in relatie staan tot het thema. De ontwerpen kunnen begeerte opwekken, begeerte bevredigen of juist afstraffen. Gebruiksgemak zal een belangrijk criterium zijn. (Andere invalshoeken en genres dan de hierboven genoemde, zijn toegestaan). Het aanmeldingsformulier is hier te downloaden.
Er kunnen maximaal 20 studenten deelnemen aan de masterclasses.

Lezing en film
Op woensdag 16 mei 2007 treedt Tommy Wieringa op in de Synagoge in Delft. De avond begint om 20.00 uur. Op verzoek van de gastschrijver zal kunstenaar Joost Conijn de film Vliegtuig komen vertonen. De film verhaalt over Conijns zelfbouwvliegtuig waarmee hij leerde vliegen in de Marokkaanse woestijn. Tommy Wieringa heeft zich voor zijn roman Joe Speedboot laten inspireren door Conijn.

Vermeerlezing Klappen met één hand
De Vermeerlezing vindt plaats op donderdag 31 mei 2007 in de Aula van de TU Delft. De lezing begint om 20.00 uur. Bij de Vermeerlezing wordt het resultaat van de masterclass gepresenteerd. De TU Delft nodigt alle aanwezigen na afloop uit voor een drankje en en hapje.

Meer informatie
K.L. Poll-stichting voor OKW, Prinsengracht 583, 1016 HT Amsterdam, Roderick Hageman,
T: 020 623 5451,
E: r.hageman@verstigt.nl,
W: www.klpoll.nl

Technische Universiteit Delft, Postbus 139, 2600 AC Delft, Organisatiebureau TU Delft,
T: 015 278 9898,
E: organisatiebureau@tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 05 april 2007