Veilig Amsterdam


Toezichthouders vanaf 23 april in de
Transvaalbuurt

16/04/2007 - Na het succesvolle experment van vorig jaar, zet het stadsdeel vanaf 23 april in de Transvaalbuurt en directe omgeving toezichthouders in. De toezichthouders zijn flexibel inzetbaar en werken nauw samen met de politie. Belangrijkste opdracht is het voorkomen van overlast door dealers, drugsgebruikers, gokkers en hangjongeren.

Experiment met toezichthouders succesvol
De tijdelijke inzet van professionele toezichthouders op en rond het Krugerplein en Afrikanerplein is effectief geweest, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau DSP in opdracht van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Het stadsdeel heeft vanaf 14 augustus tot 13 oktober 2006 deze toezichthouders ingezet om de veiligheid en handhaving op en rond het plein verbeteren. Vooral de overlast van de kaarters en dealers is verminderd, maar ook de geluidsoverlast en vervuiling is afgenomen. Op het Krugerplein zijn de grootste verbetering geconstateerd. Het toezicht op deze plek heeft er wel voor gezorgd dat bepaalde groepen overlastgevers zich verplaatsten, met name naar het Afrikanerplein, Krugerstraat en de Danie Theronstraat. In de toekomst kan dit probleem voorkomen worden door de toezichthouders nog flexibeler in te zetten.

Stadsdeel werkt aan voorstel
Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet is blij met deze uitkomsten: De inzet van deze toezichthouders werkt en daar ben ik erg tevreden over. Ook de samenwerking met de politie heeft voor dit succes gezorgd. Het Dagelijks Bestuur heeft het voornemen om ook in 2007 toezichthouders in te zetten in de Transvaal. De deelraad heeft hiervoor geld gereserveerd. In overleg met politie en buurtbeheer zal een voorstel worden ontwikkeld.

Politie stuurt aan
De toezichthouders worden aangestuurd door de politie. In het onderzoek zijn ook hun ervaringen meegenomen. De politie is eveneens positief. Zij ervaren de toezichthouders als extra ogen en oren en als bron van informatie over strafbare feiten. Bovendien zagen zij dat de toezichthouders overwicht uitstraalden en goed konden communiceren met de jongeren.

MTV-ers samen met politie op stap

Kijk ook bij

> Aanpak overlast jeugdgroepen »
> Drugsoverlast »