Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Minister Eurlings opent Wereldverkeersveiligheidsweek

Nieuwsbericht | 16-04-2007

Van 23 tot en met 27 april vindt op initiatief van de Verenigde Naties de eerste Wereldverkeersveiligheidsweek plaats. Het centrale thema is de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers. Bij de Nederlandse invulling van de Wereldverkeers-veiligheidsweek werken het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland (VVN), ANWB, Fietsersbond, BOVAG, Team Alert, SWOV, politie, provincies en gemeenten samen. De kernboodschap is dat je verkeersveiligheid als samenleving niet kado krijgt. Daar moeten we ons samen (overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en burgers) voor blijven inspannen, nu en in de toekomst.

De Wereldverkeersveiligheidsweek wordt op 23 april geopend met een persconferentie door minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Hij presenteert daarbij de verkeersongevallencijfers over 2006 met extra aandacht voor de doelgroep jonge verkeersdeelnemers (0-24 jaar). Aansluitend geeft de minister samen met vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland en diverse maatschappelijke organisaties het officiële startsein voor de Nederlandse activiteiten in de Week. Dit gebeurt tijdens een feestelijke en ludieke bijeenkomst op het Spuiplein in Den Haag. Hier is een markt opgezet met allerlei doe-activiteiten rond het thema `verkeersveiligheid van kinderen en jongeren'.

Tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek worden zowel op landelijk als provinciaal niveau vele activiteiten georganiseerd. Elke dag staat daarbij een bepaald onderwerp rondom jongeren en verkeer centraal, zoals bijvoorbeeld (brom-)fietsers en beginnende automobilisten. Een overzicht van alle activiteiten staat op de speciaal gemaakte site www.wereldverkeersveiligheidsweek.nl

Op 27 april worden de Nederlandse activiteiten tijdens de Wereldverkeersveiligheidsweek op passende wijze afgesloten met het Jongerenverkeersveiligheidsdebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Dit debat tussen jongeren, politici en deskundigen is een initiatief van VVN en jongerenorganisatie Team Alert. Minister Eurlings en VVN-directeur Goos treden hierbij op als juryleden.

Voor meer informatie over wereldwijde activiteiten zie de website van de Verenigde Naties: www.unece.org/trans/globalroadsafetyweek