LLiNK

P E R S B E R I C H T

DESMET LIVE OP RADIO 5

maandag 23 april 2007
18.00 - 19.50 uur

Radio-café met presentator Pieter Hilhorst en gasten over kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Live vanuit café Desmet in Amsterdam.
---

Heleen Mees - De Hoofdgast is vanavond NRC-columniste Heleen Mees. Ze schreef het boek 'Weg met het deeltijdfeminisme', dat vandaag verschijnt. Volgens Mees vormen vrouwen nog steeds de tweede sekse in Nederland. Zodra ze zwanger raken geven ze bijvoorbeeld zonder morren direct hun carrière op. Niet alleen mogen mannen in de ogen van Mees best wat meer zorgtaken op zich nemen, ook moeten vrouwen een reëel uitzicht krijgen op topfuncties. Stop met huishouden, women on top!

Wereldproefdierendag - Op dinsdag 24 april is het Wereldproefdierendag, en zal de Dierenbescherming 'De Publieksprijs Alternatieven voor Dierproeven' uitreiken aan een onderzoeker die zich heeft ingezet voor het zoeken naar alternatieven voor dierproeven. In Desmet Live is Jan van der Valk te gast, een van de vijf genomineerden voor de prijs.

Vuile handen - Ook te gast in de studio zijn regisseur Tarkan Köro lu en acteur Joris Maussen van de theatervoorstelling 'Vuile handen'. Het stuk is gebaseerd op een vrij onbekende tekst van Jean-Paul Sartre. Het verhaal gaat over de 21-jarige zelfbenoemde idealist Hugo Barine. Hij beschouwt een moord op partijvoorzitter Hoederer als de ultieme kans om zijn toewijding te bewijzen en om en passant als held de geschiedenis in te gaan. Het stuk gaat over de huichelarij van de politiek, over de tragiek van een man die een volstrekt zinloze heldendaad verricht, over de psyche van een terrorist en over de liefde.

Het Zwartboek - Te gast is Femke van Zeijl, een van de auteurs van het boek 'Het Zwartboek'. De situatie van vrouwen in het Westen mag in de loop van de twintigste eeuw sterk verbeterd zijn, voor vrouwen daarbuiten geldt dat niet. Armoede treft hen het hardst en zij hebben ook het meest te lijden onder oorlogen. 'Het Zwartboek' biedt talloze inspirerende voorbeelden van vrouwen die hier met hart en ziel voor strijden. Hun verhalen bieden lezers de gelegenheid om te horen wat zij niet weten en om deel te nemen aan een zeer noodzakelijke strijd.

Vaste onderdelen:

De Eerste Bladzijde - In de rubriek 'De Eerste Bladzijde' wordt de eerste bladzijde voorgelezen van een roman of verhalenbundel die dezelfde week verschijnt. Vandaag is dat de eerste bladzijde van 'Mijn jaar in Koerdistan' van Susanne Fisher.

Mensen in het Nieuws - In de rubriek 'Mensen in het Nieuws' geeft Michiel Romeyn zijn eigenzinnige visie op het nieuws.

Chef Globalisering - Journalist Evert Nieuwenhuis brengt in Desmet Live als Chef Globalisering regelmatig nieuws en wetenswaardigheden over het proces van globalisering, waarin landen, culturen en mensen steeds meer met elkaar vervlochten raken. Als auteur van het boek 'De grote globaliseringsgids' weet hij als geen ander deze term uit te leggen en te illustreren.

Live muziek - Het Live-optreden komt vandaag van Martin van de Vrugt en Mischa Lelieveld. De samenwerking tussen Martin en Mischa start in 2003 tijdens de productie van het album 'Emerge From the Surface', van Mischa's Walkin' Bus. Daarna verzorgt Mischa prachtige backingvocals op het solo album 'Know / Feel' van Martin. Met dit album oogst Martin groeiend succes in 'Bluegrass' Amerika. Na ongeveer een jaar beiden hun eigen weg te zijn gegaan kwamen hun wegen in 2005 weer bij elkaar en besloten zij gezamenlijk te gaan optreden.

Elke werkdag is er live-uitzending van 18.00-19.50, afwisselend verzorgd door LLiNK, Humanistische Omroep en IKON. Zie www.desmetlive.nl. U bent van harte welkom Desmet Live bij te wonen in café Desmet, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam (nabij Artis).

Desmet Live is een programma van LLiNK , de Humanistische Omroep en IKON. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT