RVD / Kon. Huis nr. 83: Prinses Laurentien - Startschot Actieweek Wereldwijd Onderwijs

Rijksvoorlichtingsdienst
Persbericht

Prinses laurentien geeft startschot actieweek voor wereld wijd onderwijs

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden geeft maandagmiddag 23 april op het Plein in Den Haag samen met minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking het symbolische startschot voor de actieweek voor wereldwijd onderwijs. Deze actieweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Global Campaign for Education (GCE), en heeft dit jaar als thema 'Onderwijs is een mensenrecht'.

De GCE is opgericht om één van de Millennium Ontwikkelingsdoelen te realiseren die de Verenigde Naties hebben gesteld om de armoede in de wereld terug te dringen. Deze doelstelling houdt in dat in 2015 alle kinderen wereldwijd naar de basisschool gaan. Tachtig miljoen kinderen gaan nog steeds niet naar school en bijna één miljard volwassenen is analfabeet. Met de onderwijsactieweek zet de GCE dit probleem opnieuw op de agenda.

Op het Plein in Den Haag leggen de Prinses en de minister uit waarom onderwijs zo belangrijk is voor de sociale, culturele en economische ontwikkeling van mensen en landen en discussiëren zij met Haagse basisschoolkinderen over de kwaliteit van onderwijs, de oorzaken van achterstelling van meisjes, wat het betekent om niet te kunnen lezen en schrijven en wat regeringen kunnen doen om iedereen goed onderwijs te kunnen bieden. Tijdens de manifestatie zetten de Prinses, de minister en de kinderen hun handtekening op een enorme wereldbol, die symbool staat voor de noodzaak om te zorgen dat voor 2015 alle kinderen wereldwijd onderwijs krijgen.

De Global Campaign for Education bestaat uit een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties in 180 landen. In Nederland werken Oxfam Novib, Edukans en de Algemene Onderwijsbond samen in de GCE, door jaarlijks deze onderwijsactieweek te organiseren. De GCE wordt verder ondersteund door S ave the Children, Plan Nederland en CNV Onderwijs.

Noot voor redacties (