NIBUD Persbericht

Theatervoorstelling over geld groot succes

De speciale schoolvoorstelling over geld De Verleiding van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en de organisatie Klasse Kunst is een groot succes. Een half jaar eerder dan verwacht, vindt de 100ste voorstelling plaats. Het Nibud is overvallen door het succes van de theatervoorstelling en is zeer verheugd dat zoveel scholen het thema geld opnemen in hun lesprogramma. Met de voorstelling De Verleiding wil het Nibud bereiken dat jongeren zich meer bewust worden van hun uitgavenpatroon.
De 100ste voorstelling op maandagochtend 23 april vindt plaats op Groot Goylant in Hilversum. De gemeente Hilversum heeft het mogelijk gemaakt dat zon 2000 leerlingen de Verleiding te zien krijgen en leren omgaan met geld.

Meer vraag dan aanbod
De belangstelling van scholen voor de theatervoorstelling overtreft de mogelijkheden van Klasse Kunst. Deze organisatie is bekend vanwege hun aansprekende schoolvoorstellingen over controversiële onderwerpen als loverboys, seks en pesten. Zij gebruiken theater als een andere manier van kennisoverdracht. De voorstelling over geld is een duidelijke hit. Scholen zien vooral iets in de mogelijkheid om na de voorstelling over het onderwerp geld door te praten aan de hand van het lespakket In&Out! van het Nibud.

Gemeenten en provincies
Het Nibud is vooral onder de indruk van de grote belangstelling van gemeenten en provincies voor de schoolvoorstelling. Veel gemeentes en provincies hebben voor scholen in hun regio de voorstelling financieel mogelijk gemaakt en het lespakket In&Out! aangeschaft. Zoals de provincie Overijssel bijvoorbeeld. Ook de gemeente Amersfoort heeft er samen met de provincie Utrecht voor gezorgd dat op scholen in die gemeente lessen over geld plaatsvinden. En de Gemeentelijke Kredietbank Assen heeft het mogelijk gemaakt dat volgend schooljaar de leerlingen uit 21 gemeenten in die regio lessen over geld krijgen.

De Verleiding & lespakket In&Out!
De theatervoorstelling De Verleiding daagt scholieren uit na te denken over hun eigen financiële situatie. Met veel humor wordt de boodschap duidelijk: gebrek aan geld is meestal niet het probleem, maar te veel willen uitgeven wel. De Verleiding is gebaseerd op reality-shows, waar mensen zich laten opsluiten om geld te winnen. Klasse Kunst produceert al negen jaar educatieve voorstellingen op scholen. De voorstellingen worden gemaakt door geschoolde en professionele theatermakers. De Verleiding sluit inhoudelijk aan bij het Nibud-lespakket In&Out! en biedt docenten een aantrekkelijke manier het thema geld op school te behandelen. Het Nibud hoopt dat door deze voorstelling meer scholen het thema geld gaan bespreken in de lessen. Uit onderzoek blijkt dat vroeg leren omgaan met geld, problemen later kan voorkomen.

lees ook Meer over In&Out en 'De verleiding'

info Meer over Klasse Kunst

Datum:: 20-04-2007