Gemeente Bernheze


Provincie beoordeelt Bernheze als professionele handhavingsorganisatie

In januari 2007 bracht de provincie Noord-Brabant een inspectiebezoek aan de gemeente Bernheze. Onderzocht is in hoeverre Bernheze uitvoering geeft aan de landelijke vastgestelde kwaliteitscriteria voor de handhaving. De provincie stelt vast dat Bernheze voor het overgrote deel voldoet aan de vereisten die worden gesteld aan een professionele handhavingorganisatie.

Met de inwerkingtreding op 11 november 2005 van het wetsvoorstel Handhavingsstructuur is aan de provincie de zorg opgedragen voor de bestuurlijke coördinatie van het besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer. Dit houdt in dat de provincies er een regietaak bij gekregen hebben voor de handhavingbij gemeenten, regionale milieudiensten en waterschappen. In dat kader heeft de provincie Noord-Brabant op 11 januari een inspectiebezoek aan Bernheze gebracht. Het onderzoek vond plaats aan de hand van interviews en verificatie van een aantal handhavingdossiers.

Het handhavingproces in Bernheze is in administratieve zin goed op orde en er is sprake van procesbeheersing. Wel is het omzetten van belangrijke actiepunten in meetbare doelen en het omzetten van beleidsdoelstellingen naar uitvoering voor verbetering vatbaar. Samenvattend constateert de provincie dat de handhaving in Bernheze prima wordt uitgevoerd en het professionaliseringstraject door steeds meer medewerkers bewust wordt beleefd.

De verbeterpunten met betrekking tot de uitvoering van benchmarks, het omzetten van belangrijke actiepunten in meetbare doelen en afspraken over de inzet van de gemeentelijke BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar) gaat Bernheze oppakken.