Ministerie van Financiën

Verklaring minister Bos over voorgenomen fusie ABN AMRO en Barclays

nieuwsbericht | 23-04-2007 | Directie Voorlichting

Minister Bos heeft kennis genomen van de verklaring van ABN AMRO en Barclays rond een voorgenomen fusie. De minister doet geen specifieke uitspraken over individuele gevallen. Wel kan worden opgemerkt dat een dergelijke fusie op zich zou passen binnen de verwachtingen die bestaan omtrent de consolidatie binnen het Europese bankwezen.

Conform de Nederlandse wetgeving zal de minister van Financiën zich zorgvuldig buigen over de aanvraag voor een zogenaamde "verklaring van geen bezwaar" (vvgb), die partijen moeten aanvragen, en binnen de voorgeschreven periode van drie maanden laten weten of de vvgb kan worden afgegeven. Centraal bij de afweging van de minister staat de vraag of de fusie tot ongewenste ontwikkelingen binnen de financiële sector in Nederland zal kunnen leiden. De minister zal zowel rekening moeten houden met de noodzaak een gezonde en prudente bedrijfsvoering te garanderen bij de betrokken financiële onderneming als met de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel. Ten aanzien hiervan zal de minister advies inwinnen van de Nederlandsche Bank.

De Nederlandse wetgeving vereist dat een zogenaamde "verklaring van geen bezwaar" (vvgb) wordt afgegeven voor het houden, verwerven of vergroten van een gekwalificeerde deelneming in een Nederlandse bank. Mocht een vvgb worden aangevraagd dan zou, in gevallen als deze - waar een bank die tot de grootste vijf van Nederland behoort bij is betrokken - de minister van Financiën moeten beslissen over het al dan niet afgeven van de vvgb.
* Naar boven

Interessante dossiers


* Dossier Financieel Toezicht