Ingezonden persbericht


CNV Stads- en streekvervoer:
Opstart openbaarvervoersacties succesvol!

Uit de eerste tellingen van het landelijke CNV-actiecentrum blijkt dat de openbaarvervoersacties succesvol van start zijn gegaan. Landelijk onderhandelaar Wyb Kusters: "Zo'n 80 procent van de streekbuschauffeurs doet mee, zo blijkt uit de telefoontjes naar ons landelijk actiecentrum."

Volgens Kusters is het een goed teken dat ook her - en der uitzendkrachten meedoen. "Dat betekent dat de actie breder wordt gedragen. De werkgevers hebben landelijk ook een duw nodig om het voorbeeld van het akkoord in Limburg te volgen. Nu roepen ze in de media dat ze wel willen praten, maar ze hebben ons nog steeds niet uitgenodigd voor een gesprek. En inmiddels hebben ze het zover laten komen dat er een ultimatum op tafel ligt en er acties zijn. In werkelijkheid hebben ze met hun eindbod bij de cao-onderhandelingen al de deur dichtgesmeten." Volgens dat eindbod krijgen werknemers nog minder in de portemonnee dan dat de prijzen dit jaar stijgen.

Werkgevers proberen inmiddels de acties te frustreren door bij geen kaartcontrole de helft van het loon in te houden en het loon helemaal in te houden wanneer er niet wordt gereden. De bond is daarover zwaar ontstemd. Kusters: "Dat werkgevers 50 procent loon inhouden als chauffeurs geen kaartjes controleren, terwijl ze verder wel hun werk doen, slaat nergens op. ", aldus Kusters. "Werkgevers kunnen erop rekenen dat wij het er niet bij laten zitten!"

Zodra er een uitnodiging komt waarbij werkgevers in gaan op ons ultimatum, staat CNV Stads- en streekvervoer klaar om te overleggen.

Landelijk gezien is het grote beeld dat reizigers waardig op de acties reageren en er geen groot probleem van maken, zij begrijpen de positie van het OV-personeel. Tenslotte wil iedereen een goed loon en een goede cao.

Het rommelt in werkgeverskringen afgelopen weekend is er een akkoord bereikt met Veolia Limburg. Daar zijn nu geen acties. Het gebied waar Veolia Limburg een concessie heeft eindigt ten zuiden van de grens Eindhoven, Helmond en Nijmegen. In deze steden zelf gaan de acties maandag gewoon door, maar ook in bijvoorbeeld de plaatsen: Uden, Veghel, Boxmeer en Zeeland.